Ç

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grafemaÇ
Latin alphabet Çç.svg
CaràcterÇ (majúscula)
Unicode: 00C7
etiqueta HTML: Ç

ç (minúscula)
Unicode: 00E7
etiqueta HTML: ç
modifica
Tipuslletra de l'alfabet llatí i símbol IPA modifica
Part dealfabet llatí, alfabet francès, alfabet portuguès, alfabet occità, alfabet fonètic internacional i alfabet turc modifica
Codi-.-.. (codi Morse) modifica

La ç, anomenada ce trencada, és la lletra ce de l'alfabet català, procedent del llatí, modificada per un signe diacrític (el trenc).[1] Es pronuncia /s/ davant d'a, o, u, o a final de mot. Es pronuncia /z/ si es troba a final de mot i la següent lletra és una vocal, i si la següent lletra dins o fora de la paraula és una consonant sonora.

Història[modifica]

Evolució de la grafia de la Z visigòtica a la Ç.

És una lletra que es creà durant l'Edat Mitjana en el castellà antic per arcament superior de la zeta i amb un següent canvi cap avall de la posició. Els primers escrits que es coneixen on apareix aquesta grafia són castellans. Amb el pas del temps es van capgirar els caràcters posant la z sota la c, d'aquí que s'anomenés petita zeta o cedilla. Aquest fenomen responia a la necessitat d'indicar que la c rebia una pronúncia diferent del llatí i més semblant a la de la 'z'. A més a més es distingia el so sord de la c/ç ([ts]) del sonor de la z ([dz]). En els primers escrits es col·locava davant de qualsevol de les cinc vocals.

Nogensmenys, hui en dia és considerada una variant de la lletra c a la qual s'afegeix una coma inferior. Per això mateix, si es cerca una paraula al diccionari que la contingui s'ha de cercar com si tingués una c normal i només se situarà després d'aquesta en cas que sigui l'únic caràcter que diferencia una paraula. El diacrític serveix perquè la c adopti el so /s/ que normalment ja té davant de e i i quan es troba en qualsevol altra posició. A la pràctica això vol dir davant de a, o i u i a final de síl·laba. És interessant de veure que les úniques paraules en català que comencen per aquesta lletra són els monosíl·labs ça (antiga forma adverbial amb el significat d'"ací") i ço (pronom, variant d'"açò"), ben poc usats.

Quan en el castellà es van neutralitzar els sons de la c/ç i la z, es va simplificar l'ortografia, i en conseqüència l'alfabet, fent desaparèixer l'ús de la ç al segle xvii.

Ús de la ç en diferents llengües[modifica]

Aquesta lletra també és utilitzada en l'occità, el francès, el portuguès, el gallec reintegracionista i en alguns dialectes del friülès, i ho era en castellà antic, galaicoportuguès i en basc prenormatiu, amb una funció idèntica a la del català. En canvi, en el turc, el kurd, l'albanès, el turcman, el tàtar, l'àzeri i en alguns dialectes del friülès, serveix per representar el so /tʃ/. També és utilitzat per a la transcripció romanitzada de l'àrab. En el turc és considerada una lletra de ple dret i no una variació.

Altres llengües com l'anglès utilitzen la ce trencada en els diccionaris per als manlleus lingüístics de mots que originàriament en duien, tot i que és exclosa dels seus teclats. Un dels exemples més populars en seria per exemple "façade".

Funcions[modifica]

Referències[modifica]

  1. Institut d'Estudis Catalans Ortografia catalana, 2017, pàg. 28.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ç