Àngel de la guarda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeÀngel de la guarda

Modifica el valor a Wikidata
Altres
DominiFondachelli-Fantina Modifica el valor a Wikidata
Àngel de la guarda, per Pietro da Cortona, 1656.

L'àngel de la guarda, o àngel custodi (llatí, singular: angelus custos; plural: angeli custodes; grec, singular: ὁ φύλαξ ἄγγελος, ὁ προστάτης ἄγγελος; plural: οἱ φύλακες ἄγγελοι, οἱ προστάται ἄγγελοι), en el cristianisme, és un àngel que Déu atorga a cada ésser humà, per a protegir-lo i acompanyar-lo durant tota la seua vida.[1] Tanmateix cal tenir clar que el concepte d'àngel de la guarda no apareix a la Bíblia, sinó que, tot versemblantment, és un concepte desenvolupat a partir del d'àngel protector, esmentat a algun passatge, com ara Daniel 10:13 (val a dir que interpretant el text hebreu, que no parla explícitament d'àngel protector: וְשַׂר מַלְכוּת פָּרַס, עֹמֵד לְנֶגְדִּי עֶשְׂרִים וְאֶחָד יוֹם).[2]

En diverses ocasions el papa Francesc ha dedicat algunes reflexions a la importància dels Àngels de la Guarda; durant l'homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta va expressar que l'Àngel Guardià sí existeix, no és una fantasia sinó un company que Déu ha posat a cada un en el camí de la vida. 'Àngel de la Guarda "està sempre amb nosaltres" i que "el Senyor ens diu: 'Tinguis respecte per la seva presència! Escolta la seva veu, perquè ell ens aconsella". També va dir que el nostre àngel és "un amic que no veiem, però que escoltem". Un amic que un dia "estarà amb nosaltres al Cel, en l'alegria eterna".[3]

Demanar ajuda a aquesta presència celestial amb confiança implica rebre consells a través d'intuïcions i inspiracions també per a les nostres decisions a la vida quotidiana.

L'àngel guardià és debatut específicament a l'article 336 del Catecisme de l'Església catòlica.[4]

La presència de l'àngel guardià ha estat un testimoniatge de diferents Sants.

La festa dels Àngels de la Guarda se celebra el 2 d'octubre.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àngel de la guarda
  1. Pope, Hugh. "Guardian Angel." The Catholic Encyclopedia. Vol. 7. New York: Robert Appleton Company, 1910
  2. Com a referència a ells se sol interpretar aquest verset de l'Evangeli de sant Mateu 18,10: »Guardeu-vos de no menysprear cap d'aquests petits, car jo us dic que llurs àngels al cel veuen contínuament la faç del meu Pare que està en el cel«, traduint: »Ὁρᾶτε μὴ καταφρονήσητε ἑνὸς τῶν μικρῶν τούτων: λέγω γὰρ ὑμῖν ὅτι οἱ ἄγγελοι αὐτῶν ἐν οὐρανοῖς διὰ παντὸς βλέπουσι τὸ πρόσωπον τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς«. Ara bé, sense conèixer el context real d'aquestes paraules, es fa molt difícil afirmar amb rotunditat que fan, realment, referència als àngels de la guarda.
    A més a més: Actes dels Apòstols12:10-15 i Epístola als Hebreus 1:14.
  3. [enllaç sense format] https://www.flama.info/modules.php?name=news&d_op=new_pdf&idnew=29457
  4. Cathechismus Catholicae Ecclesiae: Paragraphus 5 (CAELUM ET TERRA), esp. articles 334-336 (Angeli in vita Ecclesiae).
    [enllaç sense format] http://www.vatican.va/archive/catechism_sp/p1s2c1p5_sp.html