Ángel Fuertes Vidosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÁngel Fuertes Vidosa
Biografia
Naixement1912 Modifica el valor a Wikidata
Mort26 maig 1948 Modifica el valor a Wikidata (35/36 anys)
Portell de Morella (els Ports) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort en combat Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósindicalista Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
LleialtatSegona República Espanyola Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

Ángel Fuertes Vidosa [àlies Manolo, Antonio, El maestro de Agüero], (Agüero, 1912 - Portell de Morella, 26 de maig de 1948) va ser un professor d'Aragó, membre del Partit Comunista i de la Unió General de Treballadors (UGT) (Federació de Treballadors de l'Ensenyament).

Va combatre com a soldat lleial a la legalitat republicana durant la Guerra Civil, arribant a aconseguir el grau de comandant. Després de finalitzar el conflicte es va exiliar a França, on va ser un destacat membre de l'Agrupació de Guerrillers Espanyols (AGE) a la Resistència francesa que va combatre l'ocupació nazi en la guerra mundial per l'alliberament de l'Aude. Va ser cap de la brigada de Carcassona i membre de l'Estat Major de l'AGE, rebent la condecoració de l'Orde de l'Alliberament.

En finalitzar el conflicte mundial va tornar clandestinament a Espanya, col·laborant amb José Ruiz Cuadrado en la reconstrucció a l'interior del Partit Comunista a la província de Saragossa. Va formar part del nucli organitzador de la Agrupación guerrillera de Levante y Aragón (AGLA), on va ser comandant, substituint Vicente Galarza Santana, que fou executat el 1947. Va morir a la zona de Morella, en la masia de Guimerans, a la província de Castelló, al costat de Manuel Ortiz, José Nieto Martín, Andrés Gómez i Manuel Torres Camallonga, durant un assalt de dotze membres de la Guàrdia Civil al maig de 1948 al lloc on pernoctaven.

Referències[modifica]

  • ROMEU ALFARO, Fernanda.: Más allá de la utopía. Perfil histórico de la. Agrupación guerrillera de Levante. Institució Alfons el Magnànim. Valencia, 1987. ISBN 8475792871
  • SÁNCHEZ CERVELLO, Josep et al.: Maquis: el puño que golpeo al franquismo. La Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA). Flor del Viento Ediciones, Barcelona 2003 ISBN 8489644837