Ángela Luzdivina García Fernández

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÁngela Luzdivina García Fernández
Biografia
Naixement1911 Modifica el valor a Wikidata
L'Alcargu (província d'Astúries) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 agost 2010 Modifica el valor a Wikidata (98/99 anys)
Gijón (província d'Astúries) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Obrer Espanyol Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteGuerra Civil espanyola i Vaga revolucionària d'octubre de 1934 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Ángela Luzdivina García Fernández «La Capricha» (Sotrondio, Samartín del Rei Aurelio, Astúries, 1911 - Gijón, 20 d'agost de 2010[1]) fou una activista política asturiana d'esquerres.

Nascuda en el llogaret asturià d'Alcargu, comença a treballar des de nena com a assistenta per ajudar a casa. Als sis anys va rebre un petó al front i dues monedes del dirigent socialista Pablo Iglesias quan inaugurà la Casa del Pueblo de Llangréu.[2] En la seva joventut va treballar de minera, en un escorxador familiar i d'assistenta. La primera vegada que va a escola ho va fer a les nits dins de les Joventuts Socialistes. Entra ràpidament en la política convertint-se en una gran activista, igual que els seus pares que van estarr presos per motius polítics.

Va participar en la revolució d'octubre del 34 a Astúries forjant-se fama d'un caràcter dur i infrangible, contant que sovint comentava : «A mi només em venç una bala».

Després de la revolució del 34 ingressa a la presó, de la qual va sortir poc després. En la Guerra Civil va lluitar en el front republicà durant dos anys i en acabar la guerra passà a la muntanya com a maquis fent tasques d'enllaç i subministraments.

En 2003 va rebre la Medalla d'Astúries en categoria de plata per:

« «...quant a exemples clars dels qui van sofrir la presó i la represàlia per les seves idees polítiques, simbolitzant la lluita aferrissada per una societat lliure». »

Referències[modifica]

  1. Esquela mortuòria
  2. (gallec) Adeus á outra 'pasionaria' web de la Comisión pola Recuperación da Memoria Histórica da Coruña

Enllaços externs[modifica]