Fitxer indexat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Índex (motor de cerca))

Un fitxer indexat és un fitxer informàtic amb un índex que permet accedir de manera aleatòria fàcil a qualsevol registre donada la seva clau de fitxer.

La clau ha de ser tal que identifiqui de manera única un registre. Si hi ha més d’un índex, els altres s’anomenen índexs alternatius. Els índexs es creen amb el fitxer i són mantinguts pel sistema.

IBM admet fitxers indexats amb el mètode d’accés seqüencial indexat (ISAM) a OS / 360 i successors. Els sistemes operatius d’emmagatzematge virtual d’ IBM van afegir VSAM, que admet fitxers indexats com a conjunts de dades de seqüència de claus (KSDS), amb més opcions. El suport per a fitxers indexats està integrat a COBOL [1] i PL / I. [2] Altres idiomes amb facilitats d'E / S més limitades, com ara C, admeten fitxers indexats mitjançant paquets de complement en una biblioteca d'execució com C-ISAM.[3] Alguns dels sistemes operatius de Digital , com OpenVMS, admeten E / S de fitxers indexats mitjançant els serveis de gestió de registres .

En sistemes recents, sovint s’utilitzen bases de dades relacionals en lloc dels fitxers indexats.

Suport lingüístic[modifica]

El llenguatge COBOL admet fitxers indexats amb l'ordre següent a la secció FILE CONTROL

ORGANIZATION IS INDEXED

IBM PL / I utilitza l'atribut de fitxer ENVIRONMENT(INDEXED) o ENVIRONMENT(VSAM) per declarar un fitxer indexat.

Referències[modifica]

  1. 1 VS COBOL II Application Programming Language Reference, Release 4, Eighth Edition (March 1993), IBM Corporation, Department J58, Copyright International Business Machines Corporation 1984, 1993. pp. 67-73
  2. IBM Corporation. Enterprise PL/I for z/OS, Version 4.3, Language Reference, 2012, p. 276. 
  3. I IBM Corporation. «Informix C-ISAM». [Consulta: Nov 25, 2015].

Vegeu també[modifica]