Óscar Barberán Méndez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Óscar Barberán)
Infotaula de personaÓscar Barberán Méndez
Biografia
Naixement9 desembre 1967 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, actor de veu, director de doblatge Modifica el valor a Wikidata

Lloc weboscarbarberan.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1504627 Anime News Network: 33715 TMDB.org: 1164823 Modifica el valor a Wikidata

Óscar Barberán Méndez (Barcelona, 9 de desembre de 1967) és un actor i director de doblatge català.

El seu paper més conegut és el de Xèrif Woody a Toy Story i de Tadeu Jones en la pel·lícula Les aventures de Tadeu Jones, en la seva carrera ha doblat actors com ara Ben Stiller, Ben Affleck, Don Cheadle i Keanu Reeves.

Biografia[modifica]

Igualment com molts companys seus de doblatge, els seus començaments van ser en la ràdio -de fet, va participar en l'últim radio-teatre que es va fer a Espanya, a Ràdio Barcelona-. Després del "boom" del vídeo a Barcelona -també a Madrid-, la professió necessitava gent nova per a doblar, per la qual cosa "APADECA" va organitzar uns cursos per a ensenyar als qui serien el futur de la professió. A mitjan 80, Barberán efectua aquest curs i, automàticament, ja comença a doblar tant en castellà com en català. Aconsegueix doblar estrelles com ara Ben Affleck a !Shakespeare in Love", Keanu Reeves en les pel·lícules de "Matrix", Tom Hanks a "Toy Story (franquícia)", Don Cheadle a "Ocean's", Ben Stiller a "Els pares d'ella", Ryan Reynolds a "Green Lantern: Emerald Knights", etc., convertint-se en la seva veu habitual. A part dels actors esmentats -veu habitual-, ha doblat també Bobby Cannavale, David Duchovny, Jason Lee, o Jason Statham. Pel fet que es va negar a cedir els seus drets de veu i, si ho feia, era complint el seu caixet per a doblar, molts dels actors als quals doblegava, va deixar de doblar-los ell, per la qual cosa ja fa molt poc doblatge. Així i tot, ha posat veu a centenars de campanyes publicitàries.

El 2013, al costat de Luis Posada i Jordi Brau, va fundar l'estudi de doblatge "Polford", on sol dirigir doblatges i imparteix classes de doblatge en el propi centre de formació d'aquest estudi.

Nombre de doblatges d'actors més coneguts[modifica]

Com a actor de doblatge en cinema

Veu de Don Cheadle a:

Veu de Ben Stiller a:

Veu de Keanu Reeves a:

Veu de Ben Affleck a:

Veu de Tom Hanks a:

Veu de Billy Boyd a:

  • Child's Play 5: Seed of Chucky (2005) - Chucky