.bitnet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de domini de primer nivell.bitnet
Tipuspseudodomini de primer nivell Modifica el valor a Wikidata
Introduït1985 Modifica el valor a Wikidata
Organització patrocinadoraCorporation for Research and Educational Networking Modifica el valor a Wikidata

El .bitnet va ser una xarxa d'ordinadors universitària cooperativa dels Estats Units fundada el 1981 per Ira Fuchs a la City University of New York (CUNY) i Greydon Freeman a la Universitat Yale.[1] El primer enllaç de xarxa va ser entre CUNY i Yale. El nom BITNET originalment significava "Perquè és una xarxa", però finalment va arribar a significar "Perquè és la xarxa de temps".[2] ]

En aquella època, Internet no era més que una xarxa informàtica entre d'altres. Els ordinadors no connectats a Internet, però connectats a una altra xarxa com BITNET, oz, csnet o UUCP, podien intercanviar correus electrònics amb Internet a través de passarel·les de correu. Per a ser retransmesos a través d'aquestes pasarel·les, els missatges associats a aquestes xarxes s'etiquetaven amb sufixos com .bitnet, .oz, .csnet o .uucp, però els dominis corresponents a aquestes etiquetes no existien dins el sistema de noms d'Internet.

Extensió[modifica]

En el seu apogeu al voltant de 1991, BITNET es va estendre a gairebé 500 organitzacions i 3.000 nodes, totes institucions educatives. Va abastar Amèrica del Nord (al Canadà es coneixia com NetNorth), Europa (com EARN), Israel (com ISRAEARN),[3] Índia (VIDYANET)[4] i alguns estats del Golf Pèrsic (com GulfNet). BITNET també va ser molt popular a altres parts del món, especialment a Amèrica del Sud, on es van implementar uns 200 nodes i es van utilitzar molt a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta. Part de la xarxa acadèmica interuniversitaria de Sud-àfrica, inicialment coneguda com UNINET, i més tard TENET (Tertiary Education Network) es va implementar mitjançant protocols BITNET a finals dels anys 80, amb una passarel·la TCP/IP a Internet a través de la Universitat de Rhodes.[5] Amb el ràpid creixement dels sistemes TCP/IP i d'Internet a principis de la dècada de 1990, i el ràpid abandonament de la plataforma base IBM mainframe amb finalitats acadèmics, la popularitat i l'ús de BITNET van disminuir ràpidament.

Referències[modifica]

  1. «A Brief History of "Bit.net"». [Consulta: 30 agost 2012].
  2. Cailliau, Robert; Gillies, James. How the Web Was Born: The Story of the World Wide Web. San Val, Incorporated, 1 gener 2000, p. 74, 75. ISBN 978-0-613-92163-3. 
  3. «Humanist Archives Vol. 4 : 4.1144 Bitnet in Israel (1/69)», 08-03-1991. [Consulta: 7 març 2017].
  4. «As emails turn 40, scientists recall India arrival | NDTV Gadgets360.com», 09-10-2012. [Consulta: 7 març 2017].
  5. Lawrie, Mike. «The History of the Internet in South Africa - How it began». [Consulta: 7 agost 2012].