4 Devils

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lícula4 Devils

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióF. W. Murnau Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióWilliam Fox Modifica el valor a Wikidata
GuióCarl Mayer i Berthold Viertel Modifica el valor a Wikidata
MúsicaErnö Rapée Modifica el valor a Wikidata
FotografiaErnest Palmer Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeHarold D. Schuster Modifica el valor a Wikidata
ProductoraFox Film Corporation Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorFox Film Corporation Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1928 Modifica el valor a Wikidata
Durada100 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
cap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama i cinema mut Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0018907 Filmaffinity: 578583 Letterboxd: 4-devils Allmovie: v92199 AFI: 9214 TMDB.org: 171624 Modifica el valor a Wikidata

Four Devils és una pel·lícula de la Fox Film Corporation dirigida per F. W. Murnau i protagonitzada per Janet Gaynor i Charles Morton.[1] Fou la primera pel·lícula sonora de Janet Gainor. Basada en el relat homònim de Herman Bang,[2] es va estrenar el 15 de setembre de 1929,[3](REF3 ) La pel·lícula va ser nominada a l’Oscar a la millor fotografia.[4] Es considera una pel·lícula perduda.[5]

Argument[modifica]

Un vell pallasso rescata quatre nens (Charles, Adolf, Marion i Louise) de la brutal tutela del propietari d'un circ i els cria entrenant-los perquè siguin acròbates. Passen els anys i els nens formen un exitós número de trapezi conegut com els Quatre Diables. Charles i Marion estan compromesos, però mentre són al Cirque Olympia de París, Charles s'enamora d'una bella vampiressa. Marion s'assabenta de l'afer i es distreu i mentre actua sense xarxa per fer més emocionant el número, cau. Marion no mor i la tragèdia fa que Charles recuperi la sensatesa.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

William Fox va contractar el director alemany F. W. Murnau que emigrà als Estats Units. La seva primera pel·lícula per a la Fox fou “Sunrise: A Song of Two Humans” (1927) i seguidament rodà “Four Devils”. El rodatge es va veure obstaculitzat per les topades entre el director i els productors. El coautor del guió Mayer va abandonar el projecte, per la qual cosa el guió va ser completat per Marion Orth i Berthold Viertel a Alemanya i un cop acabat el rodatge, Murnau va decidir abandonar la Fox el febrer de 1929.(REF5) Inicialment fou estrenada (octubre de 1928) com a pel·lícula muda amb partitura musical sincronitzada i efectes de so aconseguint recaptar 100.000 dòlars a Nova York. A causa de la bogeria desfermada per l'aparició del cinema sonor, però, la Fox la va retirar de la distribució i va ordenar que se li afegís so. Se'n va fer una versió amb un 25% sonor, incorporant seqüències de diàleg que s’incorporaren sense la cooperació ni aprovació de Murnau. Aquest, malgrat que la reacció del públic fins al moment havia estat positiva, s’havia vist forçat a filmar un final feliç en què, a diferència de la primera versió, els dos acròbates sobrevivien a la caiguda i ell renunciava a la dona fatal.

Referències[modifica]

  1. Solomon, Aubrey. The Fox Film Corporation, 1915-1935: A History and Filmography (en anglès). McFarland, 2014-01-10, p. 316-317. ISBN 978-0-7864-8610-6. 
  2. Baker, Sarah. Lucky Stars: Janet Gaynor and Charles Farrell (en anglès). BearManor Media. 
  3. «Four Devils» (en anglès). American FIlm Institute AFI|Catalog. [Consulta: 18 febrer 2024].
  4. «The 2nd Academy Awards | 1930» (en anglès). Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences. [Consulta: 18 febrer 2024].
  5. «4 Devils» (en anglès). Silent Era : Progressive Silent Film List. [Consulta: 18 febrer 2024].