Vés al contingut

6a Divisió SS de Muntanya Nord

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar6a Divisió SS de Muntanya Nord
TipusTropa de Muntanya
Data de llevasetembre 1941
Fundació1942 Modifica el valor a Wikidata
Dissoluciómaig 1945
PaísBandera d'Alemanya (1933-1945) Tercer Reich
BrancaWaffen-SS
Part deWaffen-SS Modifica el valor a Wikidata
MidaDivisió
Guerres i batalles
Operació Barbarossa
Guerra de Lapònia
Front Oriental

6a Divisió SS de Muntanya Nord (alemany 6ª SS-Gebirgs-Division Nord) va ser una unitat de tropes de muntanya que va combatre durant la Segona Guerra Mundial enquadrada a les Waffen-SS, la branca militar de les Schutzstaffel (SS), amb el rang orgànic de Divisió. Va prendre part especialment en combats al Front Oriental.

Historial

[modifica]

La unitat va ser constituïda al setembre de 1941 a partir d'un nucli format per membres del SS-Kampfgruppe "Nord", present a Noruega fins a fins de febrer del següent any. La major part dels seus components procedia de la 3a Divisió SS Totenkopf. Va ser enviada a Lapònia finlandesa per a participar en l'Operació Barbarossa enquadrada en el XXXVIè Cos d'Exèrcit alemany. El juliol de 1941 va prendre part a l'Operació Silberfuchs ("Operació Guineu Platejada"), que pretenia l'alliberament del territori finlandès ocupat per l'Exèrcit Roig després de la Guerra d'Hivern, així com la invasió de la Carelia soviètica amb la posterior ocupació del port àrtic de Múrmansk.

Degut a la inexperiència de les tropes, la Divisió va sofrir fortes pèrdues (700 morts en dos dies) en l'atac contra la ciutat de Salla l'estiu de 1941. Integrada posteriorment en el 3r Cos d'Exèrcit finlandès, va actuar en el sector de Kiestinki durant 1.214 dies consecutius en la taiga subàrtica contra les forces soviètiques. En la segona meitat de 1944 va prendre part en la Guerra de Lapònia contra Finlàndia, després que aquest país escandinau signés l'armistici amb la Unió Soviètica.

La Divisió va actuar en la rereguarda de les forces alemanyes entre setembre i novembre de 1944, en una marxa de gairebé 1.600 quilòmetres fins a la part meridional de Noruega. Traslladada després a Dinamarca, i posteriorment a Alemanya, les restes de la Divisió es van rendir als nord-americans el maig de 1945 a Baviera.

Condecorats amb la Creu de Cavaller de la Creu de Ferro

[modifica]

En total van ser 4 els membres de la unitat condecorats amb la Creu de Cavaller de la Creu de Ferro.

Comandants

[modifica]