AC. Documentos de Actividad Contemporánea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesA. C. Documentos de Actividad Contemporánea

Primer número d'AC. Documentos de actividad contemporánea.
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà
Data d'inici1931 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització1937 Modifica el valor a Wikidata
DirectorJosep Lluís Sert i Josep Torres Clavé
Lloc de publicacióBarcelona Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
ÀmbitEspanya
Temaracionalisme arquitectònic
EditorialGATEPAC Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
ISSN1579-1580 Modifica el valor a Wikidata

A. C. Documentos de Actividad Contemporánea, publicada en català en els seus darrers números ja durant la Guerra Civil espanyola, és la revista que va servir com a mitjà d'expressió i difusió de l'arquitectura i altres inquietuds del moviment racionalista a l’Estat espanyol, promoguda i liderada pels membres del GATCPAC, i financiada per múltiples indústries de la construcció catalanes.

Se'n van publicar 25 números entre 1931 i 1937 que van servir de mitjà d'expressió tant a manifests, traces i realitzacions de la nova arquitectura d'avantguarda –seguint la via empresa per l'arquitectura racionalista de Le Corbusier– com a altres propostes artístiques plàstiques i literàries relacionades amb l'art de les avantguardes històriques durant la Segona República Espanyola.

La revista AC va donar a conèixer els projectes i obres arquitectòniques del grup GATCPAC –com els de Josep Lluís Sert, Sixte Illescas o Josep Torres Clavé, directors de la publicació, així com d’obres modernes internacionals i de la branca espanyola GATEPAC, com Fernando García Mercadal, un dels promotors del grup des del seu origen, o José Manuel Aizpúrua i Joaquín Labayen, i va servir de mitjà de difusió de les obres dels més destacats arquitectes avantguardistes internacionals. A les seves pàgines van aparèixer realitzacions i dissenys de JJP Oud, Le Corbusier, Walter Gropius, Mies van der Rohe, Erich Mendelsohn, Van Doesburg, Richard Neutra o Berthold Lubetkin, entre molts d'altres

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • Issuu.com (reproducció virtual i facsímil del primer número de AC).
  • Hemeroteca Digital (col·lecció digital a la Biblioteca Nacional Espanyola)