ADN Radio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióADN Radio
lang=ca
Estudis d'ADN Radio Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusemissora de ràdio Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1r març 2008
Governança corporativa
Propietat dePrisa Media Chile (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webadnradio.cl Modifica el valor a Wikidata

ADN (acrònim de Actualidad, Deportes, Noticias) és una cadena de ràdio xilena, propietat del grup espanyol PRISA (al qual també pertany el diari El País, qui l'opera a través de la seva filial Iberoamericana Radio Chile. Posseeix presència en gran part del país, i és l'única estació de caràcter informatiu que pot ser sintonitzada a l'illa de Pasqua.[1] Compte amb una xarxa de 38 emissores al llarg de Xile.

És una de les principals ràdios informatives de Xile, comptant amb el seu propi departament de premsa que nodreix als informatius i espais que componen la programació. Entre les seves veus es troben Mauricio Hofmann, Iván Núñez, Carla Zunino, Juan Cristóbal Guarello, Antonio Quinteros, Mirna Schindler i Carlo von Mühlenbrock, entre altres.

ADN transmet esdeveniments esportius com el campionat de futbol local i la Copa del Món. Així mateix, és la ràdio oficial d'esdeveniments culturals com la Fira Internacional del Llibre de Santiago, el Festival d'Autors de Santiago (FAS)i el Festival de Viña del Mar.

Història[modifica]

Costas i Mouat entrevisten Zurita al FAS 2018

ADN ssorgeix després de la decisió de convertir W Radio de Xile en una emissora de caràcter informatiu per competir amb les clàssiques d'aquest àmbit, Cooperativa i Bío Bío. El Grup PRISA encara manté la marca W Radio a Colòmbia, Mèxic i Estats Units.

Va iniciar les seves transmissions l'1 de març de 2008 en les dependències d'Iberoamericana Radio Chile. Una vegada posicionada com una de les principals ràdios informatives del país, el 22 de novembre de 2012 va inaugurar un nou edifici a Eliodoro Yáñez 1809. La principal novetat és que compta amb un ampli locutori, seguint l'estil de la Cadena Ser d'Espanya, també propietat del grup Prisa.

La cobertura esportiva és un dels principals pilars de la ràdio. No solament amb la transmissió d'esdeveniments, també amb un popular programa de conversa titulat Los tenores a càrrec de Carlos Costas, Juan Cristóbal Guarello, Rodrigo Sepúlveda i Francisco Mouat.

En 2014 Fernando Paulsen i Beatriz Sánchez, que eren a la ràdio des del seu començament, renunciaren als seus càrrecs.[2] Aquests moviments van produir el reclutament de noves veus com Iván Núñez, Mauricio Hoffman i Mirna Schindler.

Fernando Paulsen va tornar el març de 2016 com a conductor de La prueba de ADN.[3] No obstant això, als tres mesos va renunciar a causa del seu altre treball a Hermosilla y Cia, estudi d'advocats que representava Michelle Bachelet durant el seu segon període presidencial. A l'aire, durant l'edició del 2 de juny, va dir: Em resulta personalment molt injust sotmetre Radio ADN a les eventuals conseqüències de les meves decisions professionals, per la qual cosa en aquest acte faig abandó d'aquest programa, que té un staff periodístic notable o idoni, que no mereix carregar amb les decisions professionals que jo he pres.[4] El seu lloc va ser pres pel periodista Antonio Quinteros.

Des de 2011 és la ràdio oficial del Festival Internacional de la Cançó de Viña del Mar, al costat de Radio Pudahuel. ixò últim ha fet que alguns dels seus locutors com Matías del Río i Iván Núñez han estat jurats a Quinta Vergara.

Des de mitjans de 2017, el programa esportiu Los tenores també és transmès per televisió per CDO, el senyal de cable del Comitè Olímpic de Xile.

Direcció[modifica]

Des de la seva fundació en 2008 fins a 2014, la direcció de la ràdio va estar a càrrec de Pablo Aranzaes, qui va dimitir arran de l'acomiadament del dirigent sindical Juan Guerra, mesura que es va prendre sense dir-ho ni al director de la ràdio ni al de premsa.[5] El 22 d'octubre del mateix any el va substituir Carlos Costas, periodista que està a ADN des de 2008.[6] El departament de premsa és dirigit pel periodista Gerson del Río, ex editor general del canal 24 Horas i del noticiari Tele13.

Veus[modifica]

Actuals[modifica]

Anteriors[modifica]

Logotips[modifica]

  • 2008-2016: El primer logo d'ADN eren 3 quadres de colors, sent dos vermells i un blau, en cadascun d'ells hi ha una lletra formant l'acrònim de la ràdio (A i D en quadre vermell i N en quadre blau), sota els quadres vermells la frase "radio Chile", i en major grandària, sota la lletra N, la sintonia de l'emissora a Santiago (91.7).
  • 2016-present: és molt semblant al logotip anterior; només que ara els quadrats no es troben inclinats, a més de canviar el tipus de lletra. També es va eliminar la frase "radio Chile" i la freqüència va ser moguda al costat del logo. A vegades la freqüència també és retirada.

Eslògans[modifica]

  • 2008-2009: ADN Radio Chile 91.7, la verdad que llevas dentro
  • 2008-actualitat (Esports): La pasión que llevamos dentro
  • 2009-octubre 2011: ADN Radio Chile 91.7, la nueva radio informativa del país
  • Octubre 2011-2 de gener 2015: ADN es noticia
  • gener 2013-2 de gener 2015: La radio del Chile de hoy
  • Mundial de Futbol Brasil 2014: ADN es mundial
  • Octubre 2011-juny 2016: Lo escuché en ADN
  • 2 de gener 2015-actualitat: Somos actualidad, deportes y noticias para todo Chile
  • Abril 2015-febrer 2017: La verdad con todas sus letras
  • Octubre 2019': Hablamos con la verdad

Informació addicional[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: ADN Radio