Abakaliki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaAbakaliki
Imatge

Localització
Map
 6° 20′ N, 8° 06′ E / 6.33°N,8.1°E / 6.33; 8.1
EstatNigèria
Estat federatEbonyi Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
llengua majoritàriaigbo
Geografia
Altitud170 m Modifica el valor a Wikidata

Abakaliki és la capital de l'estat d'Ebonyi, a Igboland, el sud-est de Nigèria. La majoria dels seus habitants són igbos. A Abakaliki hi ha tres sub-grups humans dels igbos principals: Ezzes, izzis i ikwos. La seva població estimada (2006) és de 141.438 habitants.[1] Abakaliki té carreteres cap a Enugu, Afikpo i Ogoja. Abakaliki fou coneguda perquè va patir la pandèmia de la dracunculosi (malaltia del cuc de Guinea) però aquesta fou erradicada amb l'arribada de l'aigua potable. La ciutat té pedreres, molins d'arròs, mercats importants i hotels luxosos. També hi ha el campus principal de la Universitat Estatal d'Ebonyi. També s'hi han establert noves indústries, sobretot de processament de productes agroalimentaris.

Fotos de l'Abakaliki de l'època colonial
Fotos del riu Cross a Abakaliki de l'època colonial
fotos de l'Abakaliki de l'època colonial

Abakaliki produeix i processa arròs, nyam i tapioca. En esdevenir capital d'Ebonyi el 1996, va créixer la seva població i infraestructures. En els últims temps s'ha desenvolupat una indústria del ciment a la ciutat.

Abakaliki és la seu de la Diòcesi Catòlica d'Abakaliki creada el 1973.[2] Aquesta diòcesi té 91 parròquies i 7 capellanies i serveix a 40.000 catòlics. El seu bisbe és el Rv. Michael N. Okoro.[3]

Referències[modifica]

  1. «The World Gazetteer». Arxivat de l'original el 2007-10-01. [Consulta: 3 abril 2007].
  2. web de la diòcesi
  3. web de benvinguda a diòcesis d'Abakaliki

Bibliografia[modifica]

  • 2010:Cities, Towns and Villages in Ebonyi State: Abakaliki, Afikpo, Isieke, Effium, Ivo, Nigeria, Ohaozara, Ezza North, Amaozara, Izzi; General Books. 26 pàgines.
  • OTTENBERG, Simon, 2005: Farmers and townspeople in a changing Nigeria: Abakaliki during colonial times (1905-1960), Spectrum Books. Llibre d'etnohistòria sobre els canvis que ha patit el món agrari a Abakaliki des d'abans de la colonització de Nigèria fins a la seva independència.

Enllaços externs[modifica]