Abando (barri)

Ubicació del barri d'Abando
Façana principal de la torre BBVA.

Abando és un barri del districte bilbaí d'Abando. Té una superfície d'11,6 kilòmetres quadrats i una població de 23.407 habitants (2008). Limita al nord amb el barri de Deustuko Doneperiaga, a l'oest amb Indautxu i Ametzola al sud amb San Frantzisko i Zazpikaleak i a l'est amb Gazteleku.

Situació[modifica]

És un barri cèntric de Bilbao, en els carrers del qual es troben la majoria de tendes, centres i oficines. El centre tradicional del barri d'Abando són els Jardins d'Albia, on se situava la plaça major de l'elizate d'Abando, abans d'annexionar-se a Bilbao. Mentre que el centre del barri sempre ha tingut un ús residencial, amb els habitatges més grans i cars de la ciutat, la zona més propera a la ria ha tingut un ús exclusivament industrial.

Així, a l'entorn de la ria, la zona d'Abandoibarra, van predominar les drassanes, entre ells la més important Drassanes Euskalduna. A més, també es van situar aquí altres empreses relacionades amb la construcció naval.

Avui dia, no obstant això, tota la zona industrial ha desaparegut, donant pas a una regeneració de la zona d'Abandoibarra i Uribitarte.

Economia[modifica]

Abando és el barri bilbaí més desenvolupat econòmicament, on un total de 41.874 empreses tenen seu entre els seus carrers, suposant gairebé el 28% de les empreses amb seu a Bilbao. Destaca la Torre Banc de Biscaia, el segon edifici més alt de Bilbao.

Transports[modifica]

Ferrocarrils[modifica]

Renfe[modifica]

L'estació d'Abando-Indalecio Prieto d'Adif agrupa els serveis de llarga distància i Rodalies de Renfe. Abando-Indalecio Prieto és l'estació terminal de tots els trens de Renfe que arriben a Bilbao.

Línia Recorregut Duració viatge
C-1 Bilbao-Abando - Santurtzi 22'
C-2 Bilbao-Abando - Muskiz 35'
C-3 Bilbao-Abando - Orduña 45'

Al barri també hi ha l'estación d'Autonomía de Renfe Rodalies Bilbao, més concretament al límit d'Abando amb els barris d'Ametzola i Basurtu.

Metro de Bilbao[modifica]

L'estació d'Abando de Metro, situada sota la Plaça Circular, disposa de tres sortides: Gran Via/Plaça Circular (al costat de la Torre BBVA i El Corte Inglés), Berastegi (al costat dels Jardins d'Albia) i Estació Abando - Renfe (al vestíbul de l'estació Abando Indalecio Prieto).

L'estació de Moyua també es troba en aquest barri, i també compta amb tres sortides: Diputació (al costat de la Diputació Foral de Biscaia), Ercilla/Guggenheim i Elcano (ambdues en la Plaza Moyúa).

EuskoTran[modifica]

Al barri d'Abando es troben les següents estacions d'EuskoTran:

Feve[modifica]

L'estació de Bilbao-Concòrdia és l'estació terminal dels trens de rodalia, regionals i de llarg recorregut de Feve. L'estació es troba al costat de la d'Adif, i té un accés a la mateixa per la façana posterior de l'estació.


Línia Recorregut
B-1 Bilbao-Concordia - Balmaseda
R-3 Bilbao-Concordia - Santander
R-3b Bilbao-Concordia - Carranza
R-4 Bilbao-Concordia - La Robla (Lleó)
T-1 Transcantàbric Galícia - Astúries - Cantàbria - País Basc - Lleó

Autobusos[modifica]

Bilbobus[modifica]

Parades de Plaça Circular i Plaça Moyúa; connexió amb tots els altres districtes; línies per Abando:

Línia Recorregut Freqüència (minuts)
01 Arangoiti - Plaza Biribila 15´
03 Plaza Biribila - Otxarkoaga 10´
10 Elorrieta - Plaza Biribila 15´
13 San Inazio - Txurdinaga 12´
18 San Inazio - Zorrotza 15´
26 Uribarri - Termibús 14´
30 Txurdínaga - Miribilla 15´
40 Santutxu - Plaza Biribila 12´
50 Buia - Plaza Biribila 60´
56 La Peña - Jesusen Bihotza 10´
58 Mintegitxueta - Atxuri 15´
62 Termibús - Arabella 20´
71 Miribilla - San Inazio 15´
72 Larraskitu - Castaños 12´
75 San Adrián - Atxuri 15´
76 Artatzu/Xalbador - Plaza Moyua 20´
77 Peñascal - Larreagaburu 12´
85 Zazpi Landa - Atxuri 20´
A1 Asunción - Plaza Biribila 60´
A2 Solokoetxe - Plaza Biribila 30´
A3 Olabeaga - Moyua 30´
A5 Prim - Plaza Biribila 30´