Abd-Al·lah ibn Khàzim

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaAbd-Al·lah ibn Khàzim
Modifica les dades a Wikidata

Abd-Al·lah ibn Khàzim as-Sulamí fou governador del Khurasan al segle VII.

La primera expedició àrab al Khurasan fou dirigida per Abd-Allah ibn Àmir de Bàssora el 31 de l'hègira (651/652) i Abd-Al·lah ibn Khàzim as-Sulamí dirigia l'avantguarda i va ocupar Sarakhs. Va sufocar una revolta dels Karin (653/654) i va rebre com a premi el govern de la província.[1]

Durant el segon govern d'Abd-Al·lah ibn Àmir a Bàssora (des del 661) Qays ibn al-Hàytham as-Sulamí fou nomenat governador de Khurasan i Abd-Al·lah ibn Khàzim i Abd-ar-Rahman ibn Samura foren enviats contra Balkh i Sidjistan. El governador no va poder aturar una revolta dels heftalites al Khurasan el 662 i Abd Allah ben Khazim fou nomenat llavors governador. Va governar tres anys fins que fou substituït el 665.

Vers el 680-682 va tornar a la província amb l'exèrcit de Sam ibn Ziyad i quan aquest se'n va entornar després de la mort del califa Yazid I, va deixar el govern interí a Abd-Al·lah ibn Khàzim (684). Va derrotar el governant tamimita de Merw i amb l'ajut de Tamim va derrotar els governants bakrites de Marw al-Rudh i d'Herat, als quals va sotmetre. Va fer front a revoltes tamimites.

El 692 Abd-al-Màlik el va proposar com a governador titular par set anys, però va refusar, ja que considerava que tenia dret al govern vitalici, i llavors fou designat per set anys el subgovernador de Merw, el tamimita Bukayr ibn Wixah, que va acceptar. Bukayr va derrotar a Abd-Al·lah ibn Khàzim (probablement el 73 de l'hègira = 692-693), que va morir a la lluita, quan intentava reunir-se amb el seu fill Mussa ibn Abd-Al·lah a la fortalesa de Tirmidh.

Referències[modifica]

  1. Aquesta dada que apareix a diversos historiadors probablement anticipa fets que només van passar el 662

Bibliografia[modifica]