Abella africana

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula taxonòmicaAbella africana
Apis mellifera scutellata.jpg
Taxonomia
Modifica dades a Wikidata

Les abelles africanes (normalment anomenades abelles africanes o assassines) són les més perilloses del planeta. Són híbrids procedents del creuament de la subespècie natural africana Apis mel·lífera escudellat amb l'abella criolla naturalitzades del continent sud-americà, La particularitat d'aquests híbrids és el seu accentuat comportament defensiu, altament heretable, descrivint-se com molt agressius davant molèsties. Ataquen en quantitat, molt veloçment i segueixen a la seva víctima fins a 900 metres. Aquest comportament ha provocat la mort de nombroses persones.

Història[modifica]

En 1956, diverses abelles regnes africanes van ser importades al Brasil per millorar la qualitat de l'Abella europea. Es va pensar que una abella tropical funcionaria millor al Brasil. En 1957, 26 reines africanes i els seus respectius eixams, van escapar del rusc. Aquestes abelles es van multiplicar, van emigrar i es van barrejar amb les natives (europees). D'aquest any fins al present, aquesta abella s'ha vingut desplaçant a països d'Amèrica llatina, tenint-se notícies de la seva aparició en 1985, a Hondures i El Salvador. L'abella africanitzada té les característiques de l'abella africana, pot reproduir-se ràpidament i els zíngars fecunden a les reines dels ruscs europeus, convertint les noves colònies en africanitzades.

Característiques[modifica]

L'abella africanitzada té diverses característiques de l'abella africana original, per la qual cosa pot reproduir-se ràpidament i els zíngars fecunden a les reines dels ruscs europeus, convertint les noves colònies en africanitzades.

Popularment se'ls ha donat a les abelles africanitzades el nom incorrecte d'abelles assassines, a causa que tenen un sentit de defensa molt forta, característica que les ha convertit en abelles molt més agressives. A partir de la fugida de les primeres reines i eixams de les abelles africanes, s'han produït moltíssimes morts d'animals domèstics i persones, a causa de l'atac de tals abelles, sobretot quan les colònies han estat molestades accidentalment.

Picadures[modifica]

La glàndula de verí d'aquest híbrid és major al de les races d'abelles europees. La gravetat de l'enverinament depèn de la sensibilitat individual i del nombre de picades infligides. Així, en un subjecte hipersensible pot ocórrer la mort amb una sola picada però hi ha hagut supervivents de 500 picades. El verí causa reaccions al·lèrgiques i efectes tòxics.

Tipus de reacció: Local, tòxica i al·lèrgica.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abella africana Modifica l'enllaç a Wikidata