Abieshu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAbieshu
Biografia
Naixementsegle XVIII aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVII aC Modifica el valor a Wikidata
Rei de Babilònia
1711 aC – 1684 aC
← SamsuilunaAmmiditana →
Rei de Babilònia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
PareSamsuiluna Modifica el valor a Wikidata

Abieshu[1] o Abī-Ešuḫ o també Abi'eshukh va ser rei de Babilònia entre el 1711 aC i el 1684 aC, de la Dinastia I amorrita de l'Imperi paleobabilònic.[2]

Probablement va ser fill de Samsuiluna. La lluita amb la dinastia del País del Mar, que el seu pare havia hagut d'abandonar a causa de la dificultat del terreny de maresmes del sud, es va portar als canals del Tigris, però Iluma-ilum, rei d'aquell país, el va poder eludir. Més tard, Iluma-ilum ocuparia Babilònia i seria el primer rei de la dinastia babilònica d'Isin.

Abieshu va regnar més de quaranta anys i en general se'l recorda com un bon governant. Va fundar la ciutat de Lukhaia i va rebutjar els atacs cassites, com havien fet els seus predecessors. Va reconquerir temporalment Ur, però no va aconseguir recuperar altres ciutats que el seu pare posseïa. Les guerres d'Abieshu contra els cassites van obligar a aquesta tribu a situar-se a la província babilònica de Suhum, a la riba de l'Eufrates, a la regió de Khana, formada pels antics territoris de Mari i Terqa.

El va succeir el seu fill Ammiditana.[3]

Referències[modifica]

  1. Mencionat a «Abieshu». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Abieshu». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Cassin, Elena (et al.) (comp.). Los imperios del antiguo oriente I: del paleolítico a la mitad del segundo milenio. Madrid: Siglo XXI, 1979, p. 174-175. ISBN 8432301183. 


Precedit per:
Šamšu-iluna
Rei de Babilònia
Imperi paleobabilònic

1711-1684 aC
Succeït per:
Ammiditana