Abimèlec

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeAbimèlec
Tipuspàgina de desambiguació de biografies de Wikimedia Modifica el valor a Wikidata

Abimèlec (en hebreu, אֲבִימָלֶךְ; en grec antic, Ἀβιμέλεχ) és el nom de diversos personatges de l'Antic Testament. El nom significa en hebreu «el meu pare és rei» o «pare d'un rei» (el que seria sinònim de «príncep» o «rei»), de manera que hom pot pensar que fos un títol més que un nom personal.[1]

Abimèlec[modifica]

Rei filisteu de Gerar descrit al Gènesi.[2] Poc després de la destrucció de Sodoma, Abraham viatja per la terra de Nègueb fins a arribar a la ciutat de Gerar a on fa assentament. Allà fingeix que la seva dona Sara és la seva germana (si bé és cert que era en realitat la seva mitja germana per part de pare). El rei Abimèlec prendat de la seva bellesa intenta prendre-la com una de les seves esposes. Però mentre somia és avisat per Deu de no agafar-la com a esposa, ja que és una dona casada, sota el càstig de la seva pròpia mort i de l'esterilitat de totes les seves dones. Abimèlec prega el perdó a Deu, i aquest el perdona i li fa tornar la dona, ja que sap obrarà de bon cor al no saber res de l'engany d'Abraham. Un cop Abimèlec desperta del somni, fa cridar a Abraham pera demanar-li explicacions. Aquest justifica l'engany pensant que si li deia la veritat el mataria i es quedaria amb la seva dona, atès que ell era molt vell i la seva muller molt bella. Abimèlec no tan sols el desagreuja donat-li ovelles, vaques, servents i esclaves, si no que li permet assentar-se en el lloc del seu regne que esculli.

Més endavat, en una disputa per un pou entre els servents d'Abimèlec i els d'Abraham, aquest li fa ofrena d'ovelles i bous, com a prova que dit pou l'havia obert ell. Fan llavors un aliança o pacte reconeixent l'autoria del pou a Abraham, i anomenen el lloc a on la duen a terme com a Berseba (en Hebreu Ber significa pou, i Seba pot ser interpretat com a jurament o com a número 7).

Referències[modifica]

  1. «Estudio bíblico de Salmos 34-35». Thru the Bible, Radio Transmundial, Canal de Vida. [Consulta: 7 març 2021]. «[S]i nosotros leemos la información que tenemos en 1 Samuel 21, observaremos que el rey de Gat fue llamado Aquis, y en el Salmo 34, se nos dice que era Abimelec [...] Resulta que Abimelec era un título real y no el nombre propio del rey era Aquis.»
  2. «Gènesi 21» (en català). [Consulta: 3 febrer 2020].