As-Saffah

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Abu-l-Abbàs as-Saffah)
Infotaula de personaAs-Saffah

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) أبو العباس عبد الله السفاح Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement722 Modifica el valor a Wikidata
Humayma Modifica el valor a Wikidata
Mort754 Modifica el valor a Wikidata (31/32 anys)
Governació d'Al-Anbar (Califat Abbàssida) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Verola Modifica el valor a Wikidata)
1r Califa abbàssida
25 gener 750 – 10 juny 754 – al-Mansur → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócalifa Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteRevolució Abbàssida Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaAbbàssides Modifica el valor a Wikidata
CònjugeUmm Salamah al-Makhzumiyah (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsMuhammad bin Abu Al-Abbas Al-Saffah (en) Tradueix, Rayta bint al-Saffah (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesMuhàmmad ibn Alí al-Abbassí Modifica el valor a Wikidata  i Rayta bint Obaidullah Al Harithi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansIbrahim al-Imam, al-Mansur, Yahya ibn Muhammad al-Abbasi (en) Tradueix i Al-Abbas bin Muhammad (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Abu-l-Abbàs Abd-Al·lah ibn Muhàmmad ibn Alí ibn Abd-Al·lah ibn al-Abbàs, més conegut pel seu làqab as-Saffahàrab: أبو العباس عبد الله السفاح, Abū l-ʿAbbās ʿAbd Allāh as-Saffāḥ— (727-754), primer califa abbàssida de Bagdad (750-754). El seu malnom As-Saffah vol dir «el Sanguinari» però també «el Generós».

Amb diversos membres de la família es va refugiar a Kufa el setembre o octubre del 749 poc després que les forces del general Al-Hàssan ibn Kahtaba entressin en aquesta ciutat. Fou proclamat califa a la gran mesquita, i hi va fer un discurs molt conegut. La capital va ser Kufa per un temps.

El gener del 750 les forces lleials sota comandament de Abd-Al·lah ibn Alí van derrotar els omeies a la batalla del riu Zab prop de Mossul, i van perseguir Marwan II[1] a través de Mesopotàmia, Síria i Palestina fins que finalment fou mort a una mesquita a Egipte l'agost del 750. Ja només quedava alguna resistència aïllada, com Ibn Hubayra a Wasit, que fou dominada ràpidament per una traïció, i les revoltes a Síria i Mesopotàmia, sotmeses militarment. Els vencedors van exercir sagnants actes de venjança. L'acte més conegut fou la mort a Nahr Abi Futrus de 80 caps omeies, convidats a un banquet de reconciliació, i assassinats allí per ordre d'Abd-Al·lah ibn Alí, que va llençar els cossos als gossos; hi va haver altres actes similars a Kufa, Bàssora i al Hijaz; les tombes dels califes omeies foren violades.

Els alides havien donat suport a la revolta abbàssida i ara quedaven frustrats pels seus resultats; el 751 es van revoltar a Bukharà però el governador del Khorasan, i un dels principals caps abbàssides, Abu-Múslim, la va sufocar.

El 751 es va produir la batalla del Talas, quan tropes àrabs, sota comandament del governador del Khurasan Abd-ar-Rahman ibn Múslim, i xineses, van xocar a la vora d'aquest riu a la Transoxiana (Mawara an-Nahr) i es va posar fi a l'expansió dels Han i àrabs. Al mateix temps a occident els romans d'Orient van derrotar els àrabs prop de Melitene.

Le depuració dels propis abbàssides va començar per Abu-Sàlama al-Khal·lal i Sulayman ibn Kathir. Després va seguir Abu-Múslim, encara que el primer intent va fracassar el 753 però fou eliminat ja mort As-Saffah.

El califa va morir el juny del 754. El va succeir el seu germà Abu-Jàfar Abd-Al·lah al-Mansur ibn Muhàmmad ibn Alí, governador d'Armènia.

Notes[modifica]

  1. at-Tabarí, Muhàmmad ibn Jarir; Williams, John Alden. The 'Abbasid Revolution A.D. 743-750/A.H. 126-132 (en anglès). John Alden Williams, SUNY Press, p.169. ISBN 0791406253. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: As-Saffah
  • S. Moscati, Studi d'Abu Muslim, 1949; Le massacre des Umayyades, 1950; Il tradimento di Wasit, 1951


Precedit per:
dinastia omeia
califa de Bagdad
750-754
Succeït per:
al-Mansur