Al-Mansur (abbàssida)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Abu-Jàfar Abd-Al·lah al-Mansur ibn Muhàmmad ibn Alí, més conegut pel seu làqab Al-Mansur - en àrab أبو جعفر عبد الله المنصور, Abū Jaʿfar ʿAbd Allāh al-Manṣūr - (al-Humayma a l'est del Jordà, 709/713- Camí de la Meca, 775) fou califa abbàssida de Bagdad (754-775). Era fill d'una esclava berber de nom Sallama. Per la seva avarícia ben coneguda va rebre durant el seu govern el malnom de Abu l-dawanik (L'home sense despesa).

El 744-746 va participar en la revolta fracassada del talibita Abd Allah ibn Muawiya contra els omeies al Jibal (Mèdia) Djibal. El 749 va anar a Kufa amb el seu germà Abu l-Abbas (després califa al-Saffah). Proclamat el seu germà califa (750) va ser enviat a Wasit on encara resistia el governador omeia de l'Iraq Yazid o Yusuf ibn Umar (conegut com a Ibn Hubayra) i va conèixer al general Hasan ibn Kahtaba. Abu Muslim va exigir l'execució de Yusfif ibn Umar contra el parer d'al-Mansur. Caiguda Wasit, al-Mansur fou nomenat governador d'Armènia i al-Jazira on va obtenir la lleialtat de diversos generals omeies, especialment Ishak ibn Muslim al-Ukayli.

Mort al-Saffah (juny del 754) era el successor designat per davant del seu nebot Isa ibn Musa, governador de Kufa. En aquell moment estava fent el pelegrinatge amb Abu Muslim i va tornar corrent per assolir el poder. El seu oncle Abd Allah ibn Ali estava a la frontera bizantina amb un exèrcit (de sirians i alguns khorasanians) disposat a atacar als grecs quan va saber la mort del califa, i va utilitzar aquesta força per intentar un cop d'estat. Al-Mansur va haver de demanar ajut a Abu Muslim que (tot i no ser partidari de la lluita) va mobilitzar als khurasanians i es va enfrontar al rebel, i el va derrotar prop de Nisibin el novembre del 754.[1] Abd Allah va quedar en residència vigilada a l'Iraq; els generals sirians que havien donat suport al rebel van rebre beneficis d'al-Mansur en un intent de guanya-los al seu bàndol.

Tot i haver recorregut a Abu Muslim, la relació entre els dos homes d'ençà que aquest va imposar l'execució d'Ibn Hubayra, era dolenta. Al-Mansur havia visitat al governador a Merv el 753 i pensava a més que tenia massa poder. El califa va decidir aprofitar que Abu Muslim era a l'Iraq, lluny dels seus fidels, i el va fer assassinat a Madain (febrer del 755). Van esclatar disturbis a l'Iran, especialment la revolta anti-musulmana de Sunbadh, però finalment al-Mansur va dominar el Khorasan i províncies perses que en depenien. El 756 a l'Àndalus, un omeia, Abd al-Rahman ibn Muawiya, va prendre el poder i va crear un emirat independent. El 757/758 es va rebel·lar al Khorasan Abd al-Djabbar al-Azdi, amb caràcter autonomista; al-Mansur va enviar llavors com a governador al seu fill Abu Abdallah Muhammad (després califa al-Mahdí 775-85) amb seu a Rayy i amb poders de virrei (que va exercir deu anys). El 758/759 es va revoltar el grup dels Rawandiyya que pretenien un govern més messiànic; però però audaços van posar al califa en perill seriós, però foren finalment derrotats.

El 762 va decidir finalment construir una nova capital a Bagdad.[2] Inicialment es van construir les dependències administratives i militars. El setembre del 762 va esclatar finalment la revolta alida dirigida per Muhammad al-Nafs al-Zakiyya a Medina; els rebels van intentar estendre's a Egipte i Síria sense èxit i a Kufa, tradicional ciutat alida, les forces califals vigilaven de prop els esdeveniments. El califa va tallar els subministrament a l'Hedjaz i el cap rebel va quedar aïllat a Medina. Ibrahim ibn Abdallah, germà del cap rebel, va iniciar una revolta a Bàssora que va tenir ampli suport. Però Muhammad fou derrotat per un exèrcit manat per l'hereu Isa ibn Musa (novembre de 762). Ibrahim va avançar cap a Kufa però es va enfrontar a l'exèrcit abbàssida dirigit per Isa ibn Musa i derrotat a Bakhamra el febrer del 763. En endavant el regnat de Mansur fou més tranquil amb rebel·lions menors a Badghis (els Ustadhsis) del 764-768 i alguna altre al Khurasan oriental i dels kharigites a Ifriquiya, sense cap perill seriós. El problema més greu fou amb els khàzars amb els que el califat tenia frontera al Caucas els quals el 764 van ocupar Tiflis i la van tenir un cert temps abans de ser-ne expulsats. Aquest any 764 el califa va obligar al hereu presumpte Isa ibn Musa a renunciar a la successió i va designar hereu al seu propi fill Muhammad al-Mahdí, que després de sis anys al Khurasan tenia el suport del grup d'aquest territori. Isa ibn Musa va passar a ser hereu d'al-Mahdi.

El 768 es va construir un barri comercial a Bagdad (al Karkh) a la part sud, i després es va poblar la riba esquerra del Tigris. El 772 el muhabàllida Yazid ibn Hatim al-Muhal·labí (762-768) va sotmetre definitivament Ifriquiya. Aquest mateix any es va establir la base khurasaniana d'al-Rakka a al-Jazira que complementava a la guarnició khurasaniana de Bagdad a l'Iraq.

Al-Mansur es va recolzar sobretot en el grup militar khurasanià (els governadors del Khurasan i altres províncies eren nomenats entre aquest grup i tenien guarnicions a Bagdad i al-Rakka), i en la seva família, amb diversos prínceps exercint governs i càrrecs destacats a l'Iraq i Síria. Sulayman ibn Ali a Bàssora i Salih ibn Ali a Síria van estar a punt de formar subdinasties autònomes. Altres suports foren alguns antics generals omeies, i alguns caps de la facció iemenita de l'estat omeia, singularment la família Banu Muhallab o muhallàbides que van rebre el govern d'Egipte, Ifriquiya, Azerbaidjan i a Bàssora (d'on eren originaris).

Va morir de camí a la Meca l'octubre del 775, quan tenia uns 65 anys o potser una mica menys, i després de 21 de regnat. El va succeir el seu fill al-Mahdí.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Alikuzai, Hamid Wahed. A Concise History of Afghanistan in 25 Volumes. vol.1 (en anglès). Trafford Publishing, 2013, p. 162. ISBN 1490714464. 
  2. Falk, Avner. Franks and Saracens (en anglès). Karnac Books, 2010, p. 69. ISBN 1780492499. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • F. Omar, The Abbasid caliphate, Bagdad 1969
  • H. Kennedy, The early Abbasid caliphate, Londres 1981


Precedit per:
Abu-l-Abbàs as-Saffah
califa de Bagdad
754-775
Succeït per:
Al-Mahdí