Acantaris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Acantharea)
Infotaula d'ésser viuAcantaris
Acantharia Modifica el valor a Wikidata

Acanthometra (de l'ordre Arthracanthida) Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneChromista
SubregneHarosa
FílumRadiolaria
ClasseAcantharia Modifica el valor a Wikidata
Haeckel 1881 emend.
Ordres

Els acantaris (Acantharia o Acantharea) són una classe de protozous planctònics marins pertanyents fílum Radiolaria caracteritzats per la presència d'un esquelet compost de cristalls de celestina (sulfat d'estronci), que no fossilitza, éssent els únics organismes capaços d'incorporar els seus esquelets d'aquest mineral.[1] es coneixen unes 150 espècies en 50 gèneres.

Característiques[modifica]

Els acantaris tenen un diàmetre 0,05 a 5 mm.[2] L'esquelet generalment està compost per vint espines radials i deu diametrals, més o menys unides en el centre cel·lular; una escorça extracelular (calitja) i una bola interior (membrana) sovint recobreixen de forma íntima la massa cel·lular central.

Història natural[modifica]

A més de ser depredadors, capturant petits organismes amb l'ajuda de els axopodis, amb freqüència presenten desenes o centenars de microalgues simbiòtiques a l'ectoplasma.

Referències[modifica]

  1. Decelle, J., Suzuki, N., Mahé, F., de Vargas, C., & Not, F. (2012). Molecular phylogeny and morphological evolution of the Acantharia (Radiolaria) Arxivat 2016-03-07 a Wayback Machine.. Protist, 163(3), 435-450.
  2. Demetrio Boltovskoy y Nancy M. Correa. Tree of Life Acantharia (consulta: 20 de febrero de 2016).