Accessibilitat web
![]() |
L'article o secció necessita millores quant al seu format. |
L'accessibilitat web consisteix en l'elaboració de pàgines web a Internet que puguin ser accessibles per a tots els usuaris independentment de les seves discapacitats (visuals, auditives, cognitives, motrius, tècniques o ambientals).[1]
Quan Tim Berners-Lee va crear els fonaments del Web, era el seu desig que esdevingués una comunitat on tothom hi tingués accés: «El poder del Web és a la seua universalitat. L'accés per a tothom sense importar-ne la discapacitat, n'és un aspecte essencial.»
L'accessibilitat del Web és definida per la WAI[2] com un dels components de l'accessibilitat digital :
« L'accessibilitat del web significa que les persones amb discapacitat el poden utilitzar. Més específicament, significa del que aquesta gent pot percebre, comprendre, navegar, interaccionar amb el web, i contribuir-hi. L'accessibilitat del Web beneficia igualment altres, sobretot les persones grans que tenen capacitats disminuïdes degudes a l'envelliment. »
És un dret universal, segons l'article 9 de la Convenció relativa als drets de les persones amb discapacitats adoptada el 2006 per l'Organització de les Nacions Unides[3]
« per tal de permetre a les persones amb discappacitats viure de manera independent i participar plenament en tots els aspectes de la vida, els Estats prenen mesures adaptades per assegurar-los, sobre la base de la igualtat amb els altres, l'accés al medi físic, als transports, a la informació i a la comunicació, incloent-hi als sistemes i tecnologies de la informació i de la comunicació, i als altres equips i serveis oberts o proveïts al públic, tant a les zones urbanes que rurals. Aquestes mesures, entre les quals figuren la identificació i l'eliminació dels obstacles i barreres a l'accessibilitat, s'apliquen, entre altres [...] als serveis d'informació, de comunicació i altres serveis, incloent-hi els serveis electrònics i els serveis d'urgència [...] Els Estats prenen igualment les mesures apropiades per a [...] promocionar l'accés de les persones minusvàlides als nous sistemes i tecnologies de la informació i de la comunicació, incloent-hi Internet. »
Existeixen les ferramentes per a avaluar l'accessibilitat web de manera automàtica. Aquestes són Bobby i TAW.[4]
Contexts d'usuari[modifica]


Fins i tot en aquesta accepció de manera estreta vinculada a la discapacitat, l'accessibilitat apunta a una molt gran varietat de casos d'usuaris.[5] S'il·lustra en efecte per la diversitat de les discapacitats susceptibles d'afectar la capacitat per accedir a un contingut o a un servei en línia.[6] Aquestes poden ser visuals (ceguesa, trastorn de la visió, daltonisme, auditives (sordesa total o parcial), motores, cognoscitives o neurològiques, o vinculats a l'envelliment humà ila varietat dels perifèrics d'entrada i de sortida, i la de les tecnologies d'assistència: teclats alternatius i commutadors, dispositius braille, lectors de pantalla (Jaws,[7] per a Gnopernicus) i altres eines de síntesi vocal (Microsoft Windows, Narrator per a Windows 2000 ), lupes de pantalla i altres dispositius d'ampliació, navegadors texts, dispositius d'interacció vocal, parametrització d'accessibilitat dels navegadors Web clàssics, etc.[6]
Una de les apostes del pas d'accessibilitat Web és extreure's de les restriccions específiques a aquests múltiples contexts d'usuaris, i així atènyer un nivell d'abstracció suficient per poder dotar-se d'eines normatives i de recomanacions utilitzables per la indústria (fabricants de navegadors web, creadors de continguts, etc.).[8]
Història de l'accessibilitat web[modifica]
Ja en la dècada del 2010 les webs de negocis presentaven problemes d'accessibilitat, especialment els llocs web de turisme.[1]
Referències[modifica]
- ↑ 1,0 1,1 Jaume Mayol i Fontanet Nadal, 2011, p. 1.
- ↑ «Accessibility Fundamentals Overview» (en anglès). W3C Web Accessibility Initiative. [Consulta: 9 febrer 2022].
- ↑ «Text of the Convention on the Rights of Persons with Disabilities» (en anglès). Nacions Unides. [Consulta: 9 febrer 2022].
- ↑ Jaume Mayol i Fontanet Nadal, 2011, p. 2.
- ↑ «L'accessibilité, de quoi s'agit-il ? (L'accessibilitat, de què es tracta ? Livre blanc» (en francès). Microsoft, 01-02-2010. [Consulta: 9 febrer 2022].
- ↑ 6,0 6,1 «How People with Disabilities Use the Web» (en anglès). W3C Web Accessibility Initiative, 04-02-2022. [Consulta: 9 febrer 2022].
- ↑ «Window-Eyes» (en anglès). GW Micro. Arxivat de l'original el 2010-04-29. [Consulta: 9 febrer 2022].
- ↑ Carreras Monfort i Munilla Cabrillana, 2007, cap. I.2.
Bibliografia[modifica]
- Carreras Monfort, César; Munilla Cabrillana, Gloria. Patrimoni digital: un nou mitjà al servei de les institucions culturals. Universitat Oberta de Catalunya, 2007. ISBN 9788497885737.
- Jaume Mayol, Jaime; Fontanet Nadal, Gabriel «Sistemas e tecnologias de informação» (en anglès). 6a. conferência ibérica de sistemas e tecnologias de informação, 15 a 18 de Junho de 2011, Chaves, Portugal. APPACDM [Braga, Portugal], 2011, pàg. 1-5.
Enllaços externs[modifica]
- Accessibilitat en la Web (castellà)