Acció Republicana de Mallorca

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióAcció Republicana de Mallorca
Dades bàsiques
Tipus entitat partit polític
Ideologia nacionalisme
Història
Fundació 1932
Dissolució 1934
Organització i govern
Seu central 
Modifica les dades a Wikidata

Acció Republicana de Mallorca (ARM) va ser un partit polític republicà i mallorquinista creat el 1932 a Mallorca com a escissió del Partit Republicà Federal de Mallorca. Es trobava vinculat a l'Acció Republicana i el 1934 es fusionà amb el Partit Republicà Radical Socialista i altres grups.

La seva aparició respon al trencament entre Manuel Azaña i Alejandro Lerroux donant lloc a diverses formacions, tant per l'esquerra o per la dreta de l'espectre polític. Entre els seus fundadors es trobaven Emili Darder, Pere Oliver i Domenge, i Bernat Jofre entre d'altre.

Els seus membres havien participat en la redacció de l'Avantprojecte d'Estatut d'Autonomia i el 1933 tenien el control de 43 ajuntaments. Va controlar l'ajuntament de Palma amb altres formacions d'esquerra i exercí la batlia en la persona de Jofre (1932-1933) i Darder (1933-1934).

A les eleccions a Corts de 1933 es presentaren en una candidatura republicano-socialista amb el PSOE i el Partit Radical Socialista Independent. Els candidats d'ARM eren Francesc Carreras Reura i Maria Mayol Colom només essent elegit Carreras.

El gener del 1934 aparegué el seu òrgan República.

El 1934 va desaparèixer al ser cofundadora d'Esquerra Republicana Balear.

Referències[modifica]

  • Gran Enciclopedia de Mallorca
  • BELENGUER, E. Història de les Illes Balears. (Volum III) Del segle XVIII borbònic a la complexa contemporeneïtat. Barcelona: Edicions 62, 2004. 266 i 272 p.