Acció Republicana de Mallorca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAcció Republicana de Mallorca
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticanacionalisme
republicanisme Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaPartit Republicà Federal de Mallorca Modifica el valor a Wikidata
Creaciógener 1932
Data de dissolució o abolició1934 Modifica el valor a Wikidata
Reemplaçat perEsquerra Republicana Balear Modifica el valor a Wikidata

Acció Republicana de Mallorca (ARM) va ser un partit polític republicà i mallorquinista creat el 1932 a Mallorca com a escissió del Partit Republicà Federal de Mallorca. Es trobava vinculat a l'Acció Republicana i el 1934 es fusionà amb el Partit Republicà Radical Socialista i altres grups.

La seva aparició respon al trencament entre Manuel Azaña i Alejandro Lerroux donant lloc a diverses formacions, tant per l'esquerra o per la dreta de l'espectre polític. Entre els seus fundadors es trobaven Emili Darder, Pere Oliver i Domenge, i Bernat Jofre entre d'altre.

Els seus membres havien participat en la redacció de l'Avantprojecte d'Estatut d'Autonomia i el 1933 tenien el control de 43 ajuntaments. Va controlar l'ajuntament de Palma amb altres formacions d'esquerra i exercí la batlia en la persona de Jofre (1932-1933) i Darder (1933-1934).

A les eleccions a Corts de 1933 es presentaren en una candidatura republicano-socialista amb el PSOE i el Partit Radical Socialista Independent. Els candidats d'ARM eren Francesc Carreras Reura i Maria Mayol Colom només essent elegit Carreras.

El gener del 1934 aparegué el seu òrgan República.

El 1934 va desaparèixer en ser cofundadora d'Esquerra Republicana Balear.

Referències[modifica]

  • Gran Enciclopedia de Mallorca
  • BELENGUER, E. Història de les Illes Balears. (Volum III) Del segle xviii borbònic a la complexa contemporeneïtat. Barcelona: Edicions 62, 2004. 266 i 272 p.