Aclens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaAclens
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 46° 34′ N, 6° 31′ E / 46.57°N,6.52°E / 46.57; 6.52
Estat federatSuïssa
CantóVaud
DistrictesDistricte de Morges Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població535 (2018) Modifica el valor a Wikidata (136,48 hab./km²)
Idioma oficialfrancès Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície3,92 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud461 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Prefix telefònic021 Modifica el valor a Wikidata
Codi BFS5621 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webaclens.ch Modifica el valor a Wikidata

Aclens és un municipi del cantó suís del Vaud,[1] situat al districte de Morges.

Geografia[modifica]

El centre d'Aclens està situat a 7 km a vista d'ocell del nord de Morges, lloc capital del districte. La superfície del territori comunal és de 3.92 km². El punt més elevat del municipi és a 515 metres d'altitud.

El territori comunal s'estén principalment en una plana a l'oest del Gros de Vaud i de la Venoge, d'altura pel que fa a la vall d'aquesta última. L'oest del municipi està situat en alt, trobant-se una cinquantena de metres per damunt del centre del poble, situat a 461 metres d'altitud, on es troba el punt més elevat del territori comunal, el Trente Chiens, de 515 metres d'altitud.

El nord del municipi és delimitat pel Senoge, afluent del Venoge i el sud de la frontera oriental és delimitada per la Venoge, on hi ha l'indret més baix del municipi, a 406 metres d'altitud, remuntant a continuació per sobre de la vall en direcció del nord. El sud es troba en ple sobre la plana, al voltant de 460 metres d'altitud, la frontera no és a aquest indret delimitat per cap variació del terreny.[2]

Història[modifica]

El territori comunal d'Aclens ha estat habitat des de l'república romana, però no al poble actual, sinó al lloc dit En Joux; Les restes es componen d'alguns murs d'habitacions, descoberts el 1984.

La vila principal del municipi va aparèixer abans del segle xiv. Els arxius informen de l'existència d'un gran incendi en 1416. Aclens hi va estar lligat a Vullierens entre el 1410 fins a 1665, quan es va fer independent, la municipalitat ser adquirida per la ciutat de Morges, que llavors comprenia Romanel-sur-Morges i Bremblens.

El territori d'Aclens a l'edat mitjana comprenia el centre actual d'Aclens i el poble desaparegut de Chibi, on es trobava l'església parroquial, i de Sant-Christophe. El molí del Xoc a la vora de la Venoge, citat ja al començament del segle xvii, fou molt de temps l'única indústria del poble agrícola. La zona industrial existent de la plana del Venoge fou construïda al voltant del 1960.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aclens
  1. «Liste officielle des communes de la Suisse - 01.01.2021» (en francès). Oficina Federal d'Estadística. [Consulta: 8 gener 2021].
  2. Lloc Arxivat 2009-03-30 a Wayback Machine. que proporciona mapes topogràfics pel cantó de Vaud