Acupuntura

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Mapa dels punts i meridians de l'acupuntura

L'acupuntura (del llatí acus, «agulla», i punctura, «punció») és l'estimulació de punts acupunturals de la pell del cos a través de mètodes diversos, com ara la penetració d'agulles fines o l'aplicació d'escalfor, pressió o llum làser.[1] És una pseudomedicina nascuda a la Xina abans de l'aplicació del mètode científic que proclama ser capaç de curar mitjançant l'aplicació d'agulles en punts estratègics del cos pels que passa l'energia.

Com la majoria de pseudomedicines no s'aplica diferent segons la causa del mal sinó segons la simptomatologia. Amb estudis científics i estadístics s'ha pogut demostrar que les persones curades amb l'acupuntura, en diferents tractaments tals com en el vòmit i marejos o de la migranya presenten millores significatives importants respecte al control negatiu, però cap millora respecte al control positiu. Això encaixa amb el patró d'un efecte placebo i demostra que aquesta és l'única millora que pot presentar aquesta pseudomedicina. En aquest cas, però es diu que pot ser especialment poderós per què les persones que accepten ser punxades amb agulles ja estan mostrant una elevada predisponibilitat a admetre que el remei pugui funcionar.[2][3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Acupuntura Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Adams, D; Cheng, F; Jou, H; Aung, S; Yasui, Y «The safety of pediatric acupuncture: a systematic review.» (en anglès). Pediatrics, 128, 6, desembre 2011, pàg. e1575-87. DOI: 10.1542/peds.2011-1091. PMID: 22106073.
  2. Acupuncture Does Not Reduce Radiotherapy-Induced Nausea, But Patients Believe It Does
  3. Acupuncture for patients with migraine: a randomized controlled trial.