Adagio en sol menor

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de composicióAdagio en sol menor
Forma musical composició musical
Tonalitat Sol menor
Compositor Remo Giazotto
Anomenat en referència a Tomaso Albinoni
Publicació 1958
Instrumentació orgue i orquestra de corda
Modifica dades a Wikidata

L'Adagio per a orquestra de corda i orgue en sol menor o Adagio en sol menor, sovint presentat erròniament com una obertura de música barroca amb el nom popular d'Adagio d'Albinoni, va ser compost el 1945 pel musicòleg italià Remo Giazotto (1910-1998) a partir d'un fragment que contenia alguns elements d’una obra perduda de Tomaso Albinoni (1671-1751). De fet es va arribar al fet consumat que l'adagi arreglat per Remo Giazotto va passar a ser conegut com a «Adagi d'Albinoni» per part del gran públic. Sol estar orquestrat per a orquestra de cordes i-o orgue, encara que de vegades ho està només per a cordes.

Història[modifica]

L'Adagio de Giazotto (obra per a orquestra de cordes i orgue en sol menor), compost el 1945, va ser publicat per primera vegada el 1958 per l'editorial Casa Ricordi. Llavors l'editor va llançar com a argument de venda que l'autor s'havia basat en uns fragments d'un moviment lent d'una sonata a trio de Tomaso Albinoni presumiblement trobats a les ruïnes de la Biblioteca de Dresden després dels bombardejos de la ciutat esdevinguts en la Segona Guerra Mundial, però mai s'ha trobat una prova seriosa de l'existència d'aquests fragments; per contra la «Staatsbibliothek Dresden» ha desmentit formalment tenir-les en la seva col·lecció de partitures.[1]

El tema d'aquest Adagio ostenta similituds amb el principi del tema de l'Adagio sostenuto del primer Trio, opus 33, per a piano, violí i violoncel de Louise Farrenc, datat el 1841.

Referències[modifica]

  1. Carta de la Biblioteca Nacional Sajona de Dresden (especialista Marina Lang), 24 setembre 1990, reproduïda en facsímil per Wulf Dieter Lugert i Volker Schütz, Adagio à la Albinoni, Praxi des Musikunterrichts 53 (14 de gener de 1998), pàg. 13-22.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]