Adolf

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreAdolf
(ja) アドルフに告ぐ Modifica el valor a Wikidata
Tipussèrie manga Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorOsamu Tezuka Modifica el valor a Wikidata
Llenguajaponès Modifica el valor a Wikidata
PublicacióJapó, 1983 Modifica el valor a Wikidata
Publicat aShūkan Bunshun (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temafamília Hitler Modifica el valor a Wikidata
Gèneremanga i anime dramàtic i manga i anime històric Modifica el valor a Wikidata
Demografiaseinen Modifica el valor a Wikidata
Parts5 vol. i 4 vol. Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióKōbe
Jerusalem
Tòquio
Líban
Berlín Modifica el valor a Wikidata
Altres
Anime News Network: 1323 Modifica el valor a Wikidata

Adolf (アドルフに告ぐ, Adorufu ni Tsugu Lit. Missatge a Adolf), és un manga d'Osamu Tezuka. La història està ambientada abans, durant i després de la Segona Guerra Mundial i se centra en tres homes amb el nom d'Adolf. Adolf Kamil és un jueu Ashkenazi que viu al Japó. El seu millor amic Adolf Kaufmann és d'origen japonès i alemany. El tercer Adolf és Adolf Hitler, el dictador d'Alemanya. Adolf també compta amb Sohei Toge, un periodista japonès, i la seva recerca de documents que puguin canviar el rumb de la guerra. L'obra explora els temes de la nacionalitat, l'ètnia, el racisme i la guerra, i inclou elements de la majoria d'edat, la ficció d'espionatge i el drama històric.

El 3 d'abril de 2024 es va començar a publicar en català.[1] Es considera l'última obra serialitzada completada de la carrera de Tezuka.[2]

Sinopsi[modifica]

L'aparició d'uns documents sobre l'origen jueu de Hitler posaran en perill el règim nazi, aquests documents seran cercats per membres de la Gestapo i la Kempeitai per destruir-los. A l'altre bàndol hi ha els enemics del Partit Nazi que els volen fer públics.

En aquest manga es mostren els horrors de la Segona Guerra Mundial a Europa amb l'extermini dels jueus i a Àsia amb les matances portades per les forces imperials japoneses. Després de la guerra, l'acció es trasllada a l'estat d'Israel, amb Kaufmann i Kamil en bàndols enfrontats.

Premis[modifica]

El manga va guanyar el premi Kōdansha al millor manga, categoria general, el 1986[3] i va ser candidata el 1995 per als R.A.C. "Squiddy" Award com la Sèrie de còmic preferida d'edició limitada, i la Millor còmic millorat.

Referències[modifica]

  1. «Adolf». Planeta Còmics. [Consulta: 18 abril 2024].
  2. «Message to Adolf (Manga) - Tezuka in English», 29-01-2015. [Consulta: September 15, 2019].
  3. Joel Hahn. «Kodansha Manga Awards». Comic Book Awards Almanac. Arxivat de l'original el 16 de agosto de 2007. [Consulta: 21 agost 2007].