Aedes aegypti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAedes aegypti Modifica el valor a Wikidata

A. aegypti picant a una persona
D'esquerra a dreta mascle i femella en vista dorsal, femella en vista lateral; i en difuminat al marge superior esquerre, imatge de l'acoblament entre mascle i femella
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreDiptera
FamíliaCulicidae
TribuAedini
GènereAedes
EspècieAedes aegypti Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1762
Subespècies
  • A. S. a. aegypti
  • A. S. a. formosus
  • A. S. a. queenslandensis
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Aedes aegypti és una espècie de dípter nematòcer de la família dels culícids que pot ser portador i transmissor del virus del dengue, el de la febre groga i el de Zika, així com d'altres arbovirus. És membre del subgènere Stegomyia dins del gènere Aedes.

Taxonomia[modifica]

En 2005 estudis moleculars van portar a reclassificar Stegomyia com a gènere, canviant alguns autors el nom del mosquit per Stegomyia aegypti igual que es va fer amb Aedes albopictus que va passar a ser denominat homòlogament Stegomyia albopicta; no obstant això, aquests estudis han estat molt discutits, de manera que actualment el nom usat de forma majoritària segueix essent el d’Aedes aegypti, abreviat com Ae. aegypti, com exigeixen a partir de desembre de 2005 els editors de les revistes científiques més importants del sector.

Característiques[modifica]

Muntatge fotogràfic mostrant l'ornamentació del tòrax diferenciada als imagos de diverses espècies de mosquits estretament relacionades: A. Stegomyia pia, B. Aedes aegypti, C. Aedes albopictus D. Stegomyia bromeliae

Pot reconèixer-se per les seves distintives marques blanques sobre les potes i especialment sobre el tòrax que permet distingir-lo d’A. albopictus, per un distintiu dibuix format per dues bandes longitudinals rectes i dues bandes corbades exteriors en una forma que recorda el perfil d'una lira encara que les seves diferències en aspecte pel que fa a altres mosquits poden ser lleugeres.

Distribució[modifica]

Es troba més freqüentment en els tròpics, però està present en els estats del sud dels Estats Units d'Amèrica (com per exemple Florida); comparteix hàbitat amb A. albopictus, que l'està desplaçant en algunes zones.

Les poblacions d’Ae. aegypti foren presents al continent europeu al llarg de les conques del Mediterrani, Mar Negra i el Caspi entre els segles xvii fins a mitjans del segle xx. Tanmateix desaparegueren i només recentment s'han establert algunes poblacions a països de la conca del Caspi i a l'illa de Madeira (regió ultra-perifèrica de la UE) i esporàdicament es detecten algunes ocurrències a l'Europa Occidental (p.ex.: França, el Regne Unit, als Països Baixos o Alemanya) especialment lligat al transport de bens i mercaderies.[1]

Història[modifica]

El científic cubà Carlos Finlay va descobrir a aquest mosquit com a agent transmissor de la febre groga i va presentar els seus resultats per primera vegada en la Conferència Internacional de Sanitat, celebrat a Washington DC, el 18 de febrer de 1881. Les seves declaracions van ser objecte de burles per part de metges nord-americans, no obstant això després van tractar d'exposar aquests descobriments com desenvolupats al seu país.

Referències[modifica]

  1. «Rapid communication. Indoor development of Aedes aegypti in Germany, 2016» (html/pdf) (en anglès). Eurosurveillance, Volume 21, Issue 47, 24-11-2016 [Consulta: 18 gener 2017].