Aerògraf

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aerògraf amb mesclador extern.

Un aerògraf és un dispositiu pneumàtic que genera un fi aerosol de pintura, tint de diàmetres variats i que serveix per recobrir superfícies generalment petites amb finalitats artístiques o industrials.[1] Pot constar d'un atomitzador amb forma de llapis per aplicar l'aspersió amb molt detall, tal com requereixen l'ombrejat de dibuixos i el retoc de fotografies, així com un contenidor amb el material escampat, en canvi, una pistola atomitzadora és una eina similar, però que és normalment usada per treballar amb grans superfícies. Hi ha dos tipus d'aerògrafs:

  • El d'acció simple, en el qual la pintura i l'aire surten al mateix temps, amb una relació constant. El gallet té l'única funció de permetre la sortida de l'aire, amb barreja interna o externa.
  • El de doble acció, el gallet té dos moviments independents. Pressionant cap avall s'aconsegueix que surti només aire, pressionant cap avall i cap enrere s'aconsegueix la barreja d'aire i pintura. A mesura que es pressiona el gallet es comença a subministrar més pintura al flux d'aire i més gruixut serà el polvoritzat de pintura.

L'aerògraf va ser inventat el maig de 1878 pel nord-americà Abner Peel. Tres anys després, el 1881, Peele va vendre els drets de la seva invenció a Walkup Liberty per $ 700 (set-cents dòlars nord-americans).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 29 octubre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: aerògrafs