Airsoft

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula jocAirsoft
Flickr - The U.S. Army - Airsoft adds hard edge to combat training.jpg
Tipustir olímpic
Modifica les dades a Wikidata

L'airsoft (de l'anglès, air, aire i soft, suau, aire suau) és un esport o hobby en el qual se simulen enfrontaments armats, utilitzant rèpliques d'armes reals d'ús vigent en la majoria d'exèrcits i cossos policials del món. Aquestes rèpliques solen ser d'escala 1:1 i estan fetes de plàstic o metall. A més els jugadors porten roba de camuflatge, fet que converteix l'airsoft en un esport molt més realista que el seu competidor directe, el "paintball".

Història[modifica]

L'airsoft nasqué a la dècada dels 70 als EUA que volien simular representacions de batalles armades, la primera rèplica va ser una joguina anomenada "Shooting Shell". Anys després al Japó, país on les lleis que afecten el control de les armes de foc són possiblement unes de les més severes del món, de manera que la possessió d'armes de foc és extremadament difícil, per no dir impossible. Aquesta impossibilitat, juntament amb la necessitat per part dels aficionats a les simulacions bèl·liques i als wargames, aconseguiren que alguns empresaris comencessin a dissenyar rèpliques perfectes d'armes reals, les quals disparaven amb petits impulsos d'aire boles de PVC de 6 mm.

Classes de rol en una partida d'airsoft[modifica]

L'airsoft es pot considerar un esport de rol, ja que cada jugador representara un soldat i un tipus de soldat segons la seva funció en el camp de joc. Els rols més importants són:

 • Assalt: Es situen al capdavant de l'equip o del seu grup. Aquest tipus de rol es caracteritza per l'habilitat en la curta i mitjana distància. Normalment aquest és el rol que més jugadors té per la seva flexibilitat de rèpliques i materials.
 • Metge: Normalment jugadors de tipus assalt que en partides específiques poden curar altres jugadors.
 • Tirador selecte: Aquests jugadors utilitzen fusells d'assalt o rifles semiautomàics que els han equipat mires telescòpiques. Donen recolze a les tropes d'assalt a mitja i llarga distància, tenen gran precisió.
 • Franctirador: Situats a la rereguarda del grup duen rifles de franctirador que tenen molta potència i també duen pistoles per a la curta distància. Van camuflats amb ghillies o altres vestits mimétics.
 • Suport: Porten metralladores lleugeres i treballen juntament amb els jugadors d'assalt. Utilitzant grans ràfegues de boles mantenen a ratlla als jugadors de l'equip contrari.

La importància de l'honor al joc[modifica]

Una de les bases de l'airsoft és l'honradesa del jugador. Com no hi ha manera de comprovar l'impacte, llavors el jugador ha de ser honrat i cridar "mort" o "eliminat" quan algú li ha disparat. És per això que si un jugador mai diu res quan l'estan eliminant, llavors no se'l sol invitar a més partides, o tindrà més difícil entrar en un grup organitzat. Aquest jugadors s'anomenen immortals.

Material de joc[modifica]

Actualment les rèpliques poden funcionar elèctricament (anomenades AEG), gas o bé amb molla. Cada sistema té els seus avantatges i inconvenients. Disparen projectils esfèrics de 6 mm (algunes marques i models utilitzen boles de 8 mm) de diàmetre a velocitats entre 55 m/s i 150 m/s i d'entre 0,12 g i 0,43 g amb una cadència de tir i abast variable segons la rèplica. Les ulleres d'airsoft (siguin del tipus que siguin) són obligatòries en les partides d'airsoft i mai s'han de treure en mig de la partida per cap motiu, per precaució sempre es deixa un petit terreny que normalment és on hi ha l'administració del camp per fer qualsevol cosa. Hi ha altres proteccions que porten els jugadors que permeten que es pugui gaudir de l'acció sense haver de córrer cap risc de ser lesionat (caigudes, talls i al·lèrgies causades per plantes, torçades...)

Actualment l'airsoft està en procés d'expansió arreu del món sencer.

Distància de seguretat[modifica]

Com hi ha molt tipus de répliques i de potències (sempre es calcula en fps), la distància de seguretat varia.

 • Pistoles: (330 fps) 5 metres de distància mínima.
 • Escopeta: (350 fps) 5 metres de distància mínima.
 • Subfusell i fusell: (350 fps) 5 metres de distància mínima.
 • Metralladora de suport: (400 fps) 10 metres distància mínima.
 • Franctirador semiautomàtic: (450 fps) 20 metres de distància mínima.
 • Franctirador forrellat: (550 fps) 30 metres de distància mínima.

No obstant en les partides d'airsoft hi ha arbitres que van per el camp de joc vigilant als jugadors, fent que es respectin les distàncies de seguretat i vigilant que no hi hagi immortals.

Situació legal[modifica]

A nivell de l'Estat Espanyol, a diferència d'altres països (Portugal, EUA, etc.) l'airsoft no està regulat legalment (és una llacuna legal); per tant no hi ha una normativa legal específica que permeti o prohibeixi la pràctica d'aquest esport. Malgrat això, arreu de l'Estat els grups de jugadors han tingut tendència a agrupar-se en associacions per tal de resoldre obstacles com són les assegurances de responsabilitat civil per danys. Actualment s'està tirant endavant el projecte de fundar una federació esportiva d'abast estatal.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Airsoft