Akeatxí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de títol nobiliariAkeatxí
Tipusnakharark Modifica el valor a Wikidata
Estatemirat d'Armènia Modifica el valor a Wikidata
Part denoblesa armènia Modifica el valor a Wikidata

Els Akeatxí van ser una família secundària de nakharark armenis amb possessions territorials a Vaspurakan.

Els menciona Moisès de Khoren, que diu que van participar a la Batalla d'Avarayr amb 300 homes incorporats a l'exèrcit d'Armènia al costat de Vardan I Mamikonian.

Cap a l'any 895 el rei d'Armènia va atacar el de Vaspurakan. La ciutadella de Van, on residia la princesa, va ser assetjada i després d'una breu resistència el seu defensor, de la família Akeatxí, la va entregar. El 906 una incursió musulmana va arribar fins prop de Van i la va rebutjar Tadeu Akeatxí, governador de Shamiran i del districte de Djuash (al nord-est de Vaspurakan) a la batalla de Phaitakshtan; un altre combat va tenir lloc a Gerat. Els atacs àrabs es van estendre per la regió del llac Urmia (principalment per Zarevand al nord-oest) i Shahpuh Akeatxí, un germà de Tadeu, va morir en un combat lliurat a Liugik. A partir de mitjans del segle x no se'ls menciona més.[1]

Referències[modifica]

  1. Adontz, Nicholas. Armenia in the period of Justinian : the political conditions based on the naxarar system. Lisboa: Calouste Gulbenkian Foundation, 1970, p. 298.