Al-Mustakfí (abbàssida)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Al-Mustakfí)
Infotaula de personaAl-Mustakfí

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) عبد الله المستكفي بالله Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement905 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Bagdad Modifica el valor a Wikidata
Mort949 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (43/44 anys)
Bagdad Modifica el valor a Wikidata
22è Califa abbàssida
26 agost 944 – 28 gener 946
← al-Muttaqíal-Mutí → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, califa Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaAbbàssides Modifica el valor a Wikidata
Pareal-Muktafí Modifica el valor a Wikidata

Abu-l-Qàssim Abd-Al·lah al-Mustakfí bi-L·lahàrab: أبو القاسم عبد الله المستكفي بالله, Abū l-Qāsim ʿAbd Allāh al-Mustakfī bi-Llāh—, més conegut per la primera part del seu làqab com al-Mústakfi (905-950), fou califa abbàssida de Bagdad (944-946). Era fill del califa al-Muktafí (902-908) i d'una concubina esclava grega anomenada Ghusn.

El cap de les tropes turques de Bagdad, Tuzun, va deposar i cegar el califa al-Muttaqí (940-944) i va posar al tron el seu cosí al-Mustakfí de 41 anys (11 d'octubre del 844). El tresor estava buit i els caps turcs feien i desfeien com volien. La població de Bagdad s'havia reduït i enfrontava greus problemes econòmics, fins i tot fam. Els buwàyhides amenaçaven l'Iraq. Tuzun va morir l'agost del 945 però llavors el califa va caure sota el control del nou comandant Ibn Shirzad. El califa es va ocupar d'eliminar el seu parent al-Fadl, que representava els interessos d'al-Muttaqí i al-Mutí, fills del califa al-Múqtadir (908-932), que va haver de fugir i la seva casa fou demolida.

El desembre del 945 el cap buwàyhida Ahmad es va presentar a Bagdad i el califa li va haver d'atorgar el làqab de Muizz al-Dawla, i títols semblants als seus dos germans, i el seu nom fou inclòs a les monedes i a la khutba. Muizz al-Dawla fou nomenat amir al-umara amb l'autoritat absoluta sobre l'Iraq. Això va alarmar els hamdànides de Mossul i Alep, que van reconèixer com a califa l'enderrocat al-Muttaqí.

Muizz al-Dawla va acusar el califa de complotar amb altres oficials daylamites. És possible que fos cert o que fos simplement una excusa, però el califa fou deposat i cegat (29 de gener del 946 és la data més admesa, però algunes fonts ho retarden al març) i va posar al-Mutí al tron. Al-Mustakfí va morir empresonat el setembre del 949.

Referències[modifica]


Precedit per:
al-Muttaqí
califa de Bagdad
945-946
Succeït per:
al-Mutí