Aleró

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Aleró (nàutica)».
Superfície d'alerons
Funcionament dels alerons en un avió.
Aleró davanter d'un Fórmula 1.

Els alerons , en el camp de l'aeronàutica, són unes superfícies de control i comandament que es troben en els extrems de les ales dels avions i la seva missió és dur a terme els viratges de l'avió a banda i banda a través d'un moviment d'alabeig.

Aquests alerons, juntament amb el timó de profunditat, estan controlats a través dels "banyes" que és com el volant d'un cotxe i que s'anomenen així per la seva forma de banyes. En els avions de la casa Airbus, aquestes superfícies de comandament i control (alerons, timó de profunditat i timó de direcció) es controlen a través d'una palanca vertical.

En les actuacions de competició, un aleró es disposa invertit respecte dels avions de tal manera que en lloc d'empènyer el vehicle cap amunt ho fa cap avall. La finalitat d'això és augmentar la força normal que fa el pis sobre l'acte, d'aquesta manera augmentem la fricció entre els pneumàtic si la pista i, en conseqüència, tenim més adherència i tracció del cotxe.

Principi de funcionament[modifica]

L'aleró està dissenyat amb una cara recta i una cara corba, o amb les dues cares corbes però amb una d'elles de major desenvolupament o longitud, de manera que l'aire que passi per la corba ho hagi de fer més ràpid que el de la cara recta. Això, d'acord amb el principi de Bernoulli, genera una caiguda de pressió a la cara corba i, en conseqüència, una força a causa de la succió del capgròs de goma.

La idea darrere del rolido és provocar una asimetria de sustentació en ambdues ales de l'aeronau. Això induiria que una pugi (guanya sustentació) i l'altra baixi (perd sustentació). En deflectar els alerons cap amunt o cap avall s'aconsegueix aquest efecte.

Tipus d'alerons[modifica]

En avions de vol subsònic alt, s'utilitzen per al control longitudinal en vol dos tipus diferents d'alerons: els d'alta velocitat i els de baixa velocitat. La raó de la diferenciació prové de l'aplicació del moment de força. Com més allunyat del centre del rolat sigui aplicada la força, més gran en serà la intensitat. Per tant, a velocitats molt altes es desactiven els alerons ubicats a les puntes de les ales, amb això s'aconsegueix que els moviments de l'aeronau siguin més suaus. Quan la velocitat es redueix prou es reactiven novament els de les puntes per tenir un control efectiu de tota la superfície alar.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aleró Modifica l'enllaç a Wikidata