Alisa (assistent virtual)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Alisa
Modifica el valor a Wikidata

Tipusassistent personal intel·ligent Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial10 octubre 2017 Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuMicrosoft Windows, Android i iOS Modifica el valor a Wikidata
Escrit enC++ Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)Yandex Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webyandex.ru… (rus) Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): alice_yandex Modifica el valor a Wikidata

Alisa (en rus: Алиса) és un assistent virtual personal intel·ligent rus per a sistemes operatius Android, iOS i Windows desenvolupat per Yandex. Alisa va ser introduïda oficialment el 10 d'octubre de 2017 i integra múltiples serveis per a ajudar els usuaris a realitzar de manera eficient tota mena de tasques, com trobar informació en línia, planificar una ruta, reproduir música o obtenir un pronòstic del temps, entre moltes altres coses. Fent ús de xarxes neuronals profundes entrenades en conjunts de dades massives, Alisa proporciona una experiència a l'usuari molt semblant a la d'interactuar amb una altra persona. Té habilitats superiors en l'idioma rus, una personalitat diferent amb sentit de l'humor i l'habilitat d'entendre frases i preguntes incompletes.

Les peticions de veu a Alisa són processades pels servidors de Yandex, on retenen algunes d'elles amb l'objectiu d'expandir les dades d'entrenament de l'assistent. Segons Denis Filippov, director de Yandex Speech Technologies, les dades de veu conservades són completament anònimes i sense cap associació amb els comptes dels usuaris.

Desenvolupament[modifica]

Una versió beta d'Alisa va ser llançada el maig de 2017. Més tard, es va agregar un motor de xerrada basat en xarxes neuronals que permetia als usuaris de parla russa tenir converses gratuïtes amb Alisa sobre qualsevol cosa. El reconeixement de la parla va resultar ser particularment difícil per a l'idioma rus a causa de les seves complexitats gramaticals i morfològiques. Per a manejar-ho, Alisa estava equipada amb el SpeechKit de Yandex, que, segons la taxa d'error de paraula, proporciona la més alta precisió per al reconeixement parlat rus. La veu d'Alisa es basa en la veu de l'actriu russa Tatyana Shitova.

Enllaços externs[modifica]