Almodis de Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la filla de Ramon Berenguer III. Si cerqueu altres personatges amb el mateix nom, vegeu «Almodis (desambiguació)».
Infotaula de personaAlmodis de Barcelona
Biografia
Naixement1126 Modifica el valor a Wikidata
Mort1164 Modifica el valor a Wikidata (37/38 anys)
Família
CònjugePonç II de Cervera Modifica el valor a Wikidata
FillsAgalbursa de Cervera, Hug I de Cervera, Ponç III de Cervera Modifica el valor a Wikidata
ParesRamon Berenguer III Modifica el valor a Wikidata  i Dolça de Provença Modifica el valor a Wikidata
GermansXimena de Barcelona i de Díaz, Berenguera de Barcelona, Ramon Berenguer IV, Berenguer Ramon I de Provença i Estefania de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Almodis de Barcelona, coneguda també com a Almodis de Bas, (1126 - 1164) fou infanta de Barcelona, vescomtessa consort de Bas.

Família[modifica]

Última filla de Ramon Berenguer III, comte de Barcelona, i de Dolça de Provença. Es casà el 1147 amb el vescomte de Bas Ponç II de Cervera.[1] D'aquest matrimoni nasqueren:

Biografia[modifica]

Cap al 1131, any de la mort del seu pare, Almodis fou raptada del palau reial de Barcelona, per Ponç II, fill segon de Ponç Hug de Cervera i de Beatriu de Bas. La parella es casà, sense el consentiment del nou comte Ramon Berenguer IV, germà d'Almodis. Ponç es feu fort, de seguida, a la fortalesa de Castellfollit de Riubregós.[cal citació]

El comte acabà perdonant Ponç II i tolerant la seva unió amb Almodis. En retornar a l'amistat, el comte lliurà a Ponç una part dels drets que li corresponien als castells de Cervera i de Castellfollit i fou reconegut com a vescomte de Bas. Assistí a les conquestes de Tortosa (1148), de Lleida (1149) i de Miravet (1153).

Referències[modifica]

  1. Tresserras Graupera, Jaume. «Almodis de Barcelona i de Provença». geneanet.org. [Consulta: 7 abril 2019].

Bibliografia[modifica]