Aloposaure

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAloposaure
Aloposaurus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
FamíliaGorgonopidae
GènereAloposaurus Modifica el valor a Wikidata
Broom, 1910
Nomenclatura
Sinònims
  • Aloposauroides
Espècies
  • A. gracilis
  • A. tenuis

L'aloposaure (Aloposaurus) és un gènere extint de sinàpsids de la família dels gorgonòpids que visqueren al sud d'Àfrica durant el Wuchiapingià (Permià superior). Se n'han trobat restes fòssils a la província sud-africana del Cap Occidental.[1]

Morfologia[modifica]

Era un animal petit.[2] L'espècie tipus, A. gracilis, és coneguda únicament a partir d'un exemplar jove d'aproximadament 12 cm de llargada. Això suggereix que l'exemplar sencer podria haver tingut una llargada de 60–70 cm, tot i que els adults probablement eren més grossos. L'aloposaure es caracteritzava per un crani relativament allargat, amb cinc dents semblants a incisives punxegudes a la premaxil·la, una gran canina i sis petites dents postcanines. Tanmateix, l'exemplar jove tenia una doble canina de substitució. L'aloposaure es caracteritzava per les seves fosses temporals més aviat grans.

Classificació[modifica]

L'espècie A. gracilis fou descrita el 1910 per Robert Broom, basant-se en el crani d'un exemplar jove trobat a Sud-àfrica. Una altra espècie, descrita originalment com a Aloposauroides tenuis (actualment Aloposaurus tenuis), tenia el crani allargat i més aviat prim, amb el marge superior còncau i la cresta sagital ben desenvolupada.

L'aloposaure era un representant més aviat arcaic dels gorgonops, un grup de teràpsids carnívors típics del Permià superior.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Entrada «Aloposaurus» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. Gebauer, 2014, p. 203.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aloposaure
  • Gebauer, E. V. I. «Re-assessment of the Taxonomic Position of the Specimen GPIT/RE/7113 (Sauroctonus parringtoni comb. nov., Gorgonopsia)». A: Kammerer, C.; Angielczyk, K. D.; Fröbisch, J. Early Evolutionary History of the Synapsida. Vertebrate Paleobiology and Paleoanthropology (en anglès). Springer, 2014, p. 185-207. DOI 10.1007/978-94-007-6841-3_12. ISBN 978-94-007-6841-3.