Altiplà suís

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaAltiplà suís
Imatge
TipusRegió geogràfica, altiplà i conca d'avantpaís Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativacantó de Ginebra (Suïssa), Cantó de Sankt Gallen (Suïssa), cantó de Zúric (Suïssa), Argòvia (Suïssa), Cantó de Friburg (Suïssa), Vaud (Suïssa), Berna (Suïssa), cantó de Neuchâtel (Suïssa), cantó de Schaffhausen (Suïssa), Cantó de Solothurn (Suïssa), Turgòvia (Suïssa), Cantó de Schwyz (Suïssa), Cantó de Zug (Suïssa), Cantó de Lucerna (Suïssa) i Cantó del Jura (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Map
 47° 06′ N, 7° 24′ E / 47.1°N,7.4°E / 47.1; 7.4
Dades i xifres
Mida60 (amplada) × 300 (longitud) km
Materialroca sedimentària Modifica el valor a Wikidata
Història
Períodeoligocè i Miocè Modifica el valor a Wikidata

L'altiplà suís (alemany: Schweizer Mittelland; francès: Plateau suisse; italià: Altopiano svizzero;[1] romanx: Svizra bassa[2]) és una de les tres regions muntanyoses de Suïssa, juntament amb el Jura i els Alps. Cobreix un 30% de la superfície del país.

Abasta les terres majoritàriament planes entre el Jura i els Alps i es troba a una altitud mitjana de 400 a 600 msnm. Coberta per una conca sedimentària, és de llarg la regió suïssa amb una densitat de població més alta i, gràcies a això, la primera regió natural del país en termes econòmics i infraestructures de transport.

Referències[modifica]

  1. eda.admin.ch Eidgenössisches Departement für auswärtige Angelegenheiten EDA: [1], Consulta: 25 setembre 2020.
  2. alptransit-portal.ch: [2], Consulta: 25 setembre 2020.