Alto Guadalquivir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaAlto Guadalquivir

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 38° 00′ N, 4° 24′ O / 38°N,4.4°O / 38; -4.4
EstatEspanya
Comunitat autònomaAndalusia
ProvínciaProvíncia de Còrdova Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Geografia
Superfície1.299 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb

Alto Guadalquivir[1] és una comarca de la província de Còrdova, Andalusia. Zona eminentment agrícola, comença a repuntar el sector industrial gràcies a les empreses de mobles de fusta el màxim exponent de la qual el trobem a Villa del Río i a empreses agroalimentàries i de caldereria a Montoro i Bujalance.

Es crea a partir de les antigues comarques de Bujalance (Bujalance, Cañete de las Torres, El Carpio i Pedro Abad) i Montoro (Montoro, Adamuz, Villa del Río i Villafranca de Córdoba). Montoro amb 9.491 habitants és el cap de partit judicial i el major municipi de la comarca, seguit de Bujalance. La comarca es pot dividir en tres àmbits territorials diferenciats, de nord a sud:

  • La Sierra (Adamuz i Montoro): Zona adrupta al sud de Sierra Morena amb importants recursos hídrics (embassaments del Guadalmellato, Yeguas i Martín Gonzalo) i naturals (Parc Natural Sierra de Cardeña Montoro)
  • La Vega (Villa del Río, Pedro Abad, El Carpio i Villafranca de Córdoba). Se situa en al voltant de la ribera del Guadalquivir, de l'autovia d'Andalusia (N-IV) i de la línia de ferrocarril Madrid-Cadis. En ella es concentra el 70% de la població comarcal.
  • La Campiña (Bujalance i Cañete de las Torres): Es tracta del centre agrícola de la comarca. És un ample territori molt fèrtil de pendents suaus de margues i argiles. Predomina el cultiu de l'olivar, el blat i el gira-sol. Es poden trobar exemples molt representatius de l'hàbitat rural andalús, el mas així com restes de les cultures que des de segles han habitat aquestes terres molt riques en aigües subterrànies: ibers, romans, etc.

Fronteres[modifica]

Limita amb:

Referències[modifica]

  1. Llista de comarques d'Andalusia Arxivat 2008-12-30 a Wayback Machine.. Llistat comarcal definit per la Conselleria de Turisme i Esport de la Junta d'Andalusia

Enllaços externs[modifica]