La Loma

Plantilla:Infotaula geografia políticaLa Loma

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 38° 01′ 16″ N, 3° 27′ 46″ O / 38.0212°N,3.4627°O / 38.0212; -3.4627
EstatEspanya
Comunitat autònomaAndalusia
ProvínciaProvíncia de Jaén Modifica el valor a Wikidata
CapitalÚbeda Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Geografia
Superfície1.037,4 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació27 març 2003 Modifica el valor a Wikidata

La Loma és una comarca de la província de Jaén, situada en el centre geogràfic de la província. La seva capital històrica és Úbeda, compta amb terres de gran fertilitat, pel que l'activitat econòmica principal de la comarca és la derivada de l'agricultura i, en concret, del cultiu d'olivera encara que el turisme cultural, és important a Úbeda i Baeza, les dues ciutats renaixentistes, catalogades com a Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO. La comarca de la Loma té una població de 76.961 habitants (INE, 2006) té una superfície de 1.037,4 km², i una densitat de població de 74,2 hab/km².

Geografia[modifica]

La Loma també és comarca natural a manera d'altiplà interfluvial, en estar perfectament delimitada per les valls de dues grans rius: al nord el Guadalimar i al sud el Guadalquivir. Al seu torn podem distingir La Loma Oriental, (Baeza i el seu entorn de pobles) i La Loma Occidental, (Úbeda i el seu entorn). Limita, al sud, amb la comarca de Sierra Mágina, a l'est, amb la comarca de Las Villas i de Sierra de Cazorla, al nord, amb El Condado, i a l'oest amb la comarca de Sierra Morena i la Comarca Metropolitana de Jaén. Tradicionalment i pels vincles culturals i de dependència, s'ha considerat que forma juntament amb la comarca de Las Villas la comarca de La Loma i las Villas. No obstant això a partir del 27 de març de 2003 d'acord amb el catàleg[1] elaborat per la Conselleria de Turisme i Esport de la Junta d'Andalusia, es modifiquen les comarques de Jaén quedant així La Loma i Las Villas com a comarques indepedents. El gruix del territori, és rica campinya olivarera que alterna amb petites àrees dedicades a cultius herbacis i amb les vegues dels rius Guadalquivir i Guadalimar, en les quals destaquen molt especialment els cultius industrials de regadiu.

Referències[modifica]

  1. Mapa de comarques d'Andalusia Arxivat 2008-12-30 a Wayback Machine.. Llistat comarcal definit per la Conselleria de Turisme i Esport de la Junta d'Andalusia