Sierra Mágina

(S'ha redirigit des de: Comarca de Sierra Mágina)
Plantilla:Infotaula geografia políticaSierra Mágina

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 37° 42′ 39″ N, 3° 29′ 57″ O / 37.7107°N,3.4993°O / 37.7107; -3.4993
EstatEspanya
Comunitat autònomaAndalusia
ProvínciaProvíncia de Jaén Modifica el valor a Wikidata
CapitalJódar Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població42.601 (2022) Modifica el valor a Wikidata (30,66 hab./km²)
Geografia
Superfície1.389,4 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb

Sierra Mágina és una comarca de la província de Jaén, que n'obté el seu nom de la Serra Mágina. Una part significativa del seu territori forma part del Parc Natural de Sierra Mágina. La població de la comarca és de 42.601 habitants (INE 2022), té una superfície de 1.389,4 km². La capital com a centre administratiu és el municipi de Jódar.

Toponimia[modifica]

Castell d'Albanchez de Mágina
Serra Mágina
Dama ibera trobada al Cerro Alcalá, Torres

El terme Mágina pot tenir el seu origen a la rel ibera magin (nom propi que perviu al llevant i noroest d'Espanya) amb el sufix iber -en esdevenint Mágina "domini de Magín".[1]

Patrimoni històric[modifica]

A la cova del Morrón a Torres s'han trobat pintures rupestres. Durant el Neolític, a la comarca es desenvoluparà la cultura de coves destacant la necròpolis de Bedmar i, de l'Edat de Coure, a La Graja a la muntanya Aznaitín de Jimena i Navalcán a Noalejo. De l'Edat de Bronze tardana es troben jaciments significatius a la vall del riu Guadalbullón com la cova dels Esquelets a Albanchez de Mágina i la cova de l'Aro (Els Majuelos) a Pegalajar [2][3][4] La cultura ibera correspon al període històric de l'Edat del Ferro, entre el segle vii i el segle i aC. De l'època ibera data la construcció ciclòpia de Larva. A més hi ha interessants troballes que es troben al Museu iber de Jaén, Museu Arqueològic d'Úbeda i al Museu Provincial de Jaén com les escultures de la dama de Turó Alcalá a Torres, l'esfinx de Jandulilla a Jódar, cap femenina i el Lleó Ibèric de Jimena, o el conjunt escultòric del jacimiento del Cortijo del Pajarillo de Huelma.[5][6]

Referències literàries[modifica]

L'escriptor Josep Maria Espinàs relatà la seva visió de Sierra Mágina al llibre de viatges A peu per Andalusia. Sierra Mágina. La frontera cristiano-musulmana (Barcelona, La Campana, 2003).

Com a curiositat, cal dir que una ciutat imaginària anomenada Mágina és l'escenari d'algunes novel·les del novel·lista ubetenc Antonio Muñoz Molina i lloc de naixement del cantautor i poeta Joaquín Sabina curiosament esmenat en la novel·la "El jinete polaco" de Muñoz Molina junt amb l'inspector de policia poeta i pare del músic.

Referències[modifica]

  1. Cambra, Pedro Javier Romero. Las nuevas huellas de los Iberos: Migraciones y lenguas ancestrales que dejaron su huella en la Iberia Antigua y en el resto de Europa. ACCI (Asociación Cultural y Científica Iberoamericana). 
  2. «Sale a la luz una necrópolis de hace 6.000 años en plena Sierra Mágina» (en castellà). www.canalsur.es. [Consulta: 29 maig 2020].
  3. «[http://www.pegalajar.org/articulos/asentamientos_edad_bronce.pdf Asentamientos de la Edad de Bronce en el Alto Guadalbullón - Enrique Escobedo Molinos Juan A. López Cordero - Revista de Estudios sobre Sierra Mágina]».
  4. «SENDERO SEÑALIZADO LA CUEVA DE LA GRAJA - VENTANA DEL VISITANTE». www.juntadeandalucia.es. [Consulta: 29 maig 2020].
  5. «Red Digital de Colecciones de Museos de España - Museos» (en castellà). ceres.mcu.es. [Consulta: 29 maig 2020].
  6. «Red Digital de Colecciones de Museos de España - Museos» (en castellà). ceres.mcu.es. [Consulta: 29 maig 2020].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sierra Mágina