Ahmadnagar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Amarnaghar)
Aquest article tracta sobre sobre el principat i ciutat del Gujarat. Si cerqueu la ciutat i sultanat a Maharashtra, vegeu «Ahmednagar».
Plantilla:Infotaula geografia políticaAhmadnagar
Imatge

Localització
Map
 23° 36′ N, 72° 57′ E / 23.6°N,72.95°E / 23.6; 72.95
PaísÍndia
Estat federatGujarat
DistricteDistricte de Sabarkantha
Taluka of Gujarat (en) TradueixHimatnagar Taluka (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Geografia
Altitud127 m Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
FundadorAhmad Xah I Gudjarati Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal383001 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic2772 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhimatnagarnp.org Modifica el valor a Wikidata

Ahmadnagar és un municipi de l'Índia a l'estat de Gujarat, a la riba esquerra del riu Hathmati, al nord d'Ahmedabad i a 5 km a l'oest d'Himatnagar al districte de Sabarkantha. La població era al cens de 1901 de 3.200 habitants. La ciutat vella està envoltada de muralles construïdes pel soldà Ahmad Shah I Gudjarati (1411-1443) el 1426; aquest soldà va planejar fer-la capital del seu estat en lloc d'Ahmedabad. Els monuments principals són el vell palau Bhadr de pedra blanca i una cisterna, tot en ruïnes, i el nou palau de Bhadr construït a finals del segle xix pel sobirà d'Idar.

Història[modifica]

La ciutat fou fundada pel nizam Ahmad Shah I.[1] La dinastia d'Idar (1728) no va trigar a ocupar Ahmadnagar; a la mort de Shiv Singh el 1791, el fill segon, Sangram Singh, es va apoderar de la ciutat i s'hi va fer independent tot i els esforços del seu nebot Gambir Singh. Altres prínceps es van independitzar a Morasa, Baad (o Bayar), i Soor. A Sangram el va succeir el seu fill Karan Singh que va morir el 6 de febrer de 1835 i Erskine, l'agent britànic, va impedir a les seves viudes (ranis) cometre el ritual del sati (cremació voluntària) però els fill del difunt van oposar-se a aquesta interferència; Erskine es va mantenir ferm i llavors els parents va enviar a tribals bhils a la nit que van agafar a les ranis i el cos del raja mort i se'ls van emportar. Finalment els fills es van entregar a Erskine, i pocs anys després, morts dos dels fills, Takht Singh va succeir al seu pare a Ahmadnagar. L'octubre de 1843, a la mort del maharajà Man Singh de Jodhpur sense fills, per decisió de la viuda i els notables fou proclamat maharaja Takht Singh, raja d'Ahmadnagar, considerat el col·lateral més proper, descartant a Dhonkal Singh, afavorit pels thakurs rebels. El 1848, després de moltes discussions es va decidir que Ahmadnagar s'havia de reintegrar a Idar, decisió finalment acceptada per Takht Singh.

Llista de rajes[modifica]

Referències[modifica]

  1. Houtsma, Martijn Theodoor. E. J. Brill's first encyclopaedia of Islam 1913-1936 (en anglès). Brill, p. 202. ISBN 9004082654. 

Bibliografia[modifica]

  • Aquest article incorpora text de la Imperial Gazetteer of India, Oxford, Clarendon Press, 1908-1931