Anàpsids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Anàspids.
Infotaula d'ésser viuAnàpsids
Anapsida Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumChordata
SubfílumVertebrata
SuperclasseTetrapoda
SubclasseAnapsida Modifica el valor a Wikidata
Samuel Williston, 1917

Els anàpsids (Anapsida) són un grup d'amniotes que es caracteritzen per no tenir obertures cranials a prop de l'òrbita ocular. Els únics membres no extints d'aquest grup són les tortugues. Els anàpsids han estat classificats tradicionalment com a subclasse de la classe Reptilia, però com que aquest grup és parafilètic, a vegades se'ls posa en una classe separada, Anapsida.[1]

Històrtia evolutiva[modifica]

Hi ha més espècies fòssils (principalment del Permià i del Triàsic) que actuals. Molts dels ordres d'anàpsids, incloent-hi els mil·lerètids, Nyctiphruretidae i els pariasaures, s'extingiren a finals del Permià durant l'extinció permiana. Tant els Procolophonidae com els avantpassats dels Testudines aconseguiren sobreviure fins al Triàsic, i actualment els Testudines són l'únic ordre existent.

Filogènia[modifica]

Junt amb els sinàpsids i els diàpsids, els anàpsids són un dels tres grans llinatges d'amniotes, que divergiren al llarg del Carbonífer. Segons Tree of Life,[2] les relacions filogenètiques dels anàpsids amb la resta d'amniotes són les següents:

Amniota

Synapsida


Sauropsida

Anapsida



Diapsida




Recentment, s'ha suggerit que els Testudines no són un membre del clade anàpsid, sinó que són diàpsids, i que les similituds que tenen són un cas d'evolució convergent. Els que propugnen aquesta hipòtesi estan dividits pel que fa a quin clade s'haurien de situar els Testudines, si als lepidosaures o als arcosaures.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anàpsids