Arcosaures

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Arcosaures
(Triàsic inferior - Recent)
Els arcosaures vivents inclouen els cocodrils i les aus.
Els arcosaures vivents inclouen els cocodrils i les aus.
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Sauropsida
Subclasse: Diapsida
Infraclasse: Archosauromorpha
Clade: Archosauria
Cope, 1869
Grups

Els arcosaures (Archosauria, que en grec vol dir "rèptils dominants") són un grup de rèptils diàpsids que evolucionaren dels arcosauriformes durant l'Olenekià (baix Triàsic). Els arcosaures es diferencien per una compressió lateral de les dents i per tenir un cor de quatre cambres, entre altres característiques. La majoria dels primers eren carnívors, amb dents asserrades i estretes perfectes per a menjar carn. El seu metabolisme reptilià sembla que els havia donat un clar avantatge sobre els teràpsids, els quals eren els seus contemporanis als àrids i monzònics climes interiors els quals eren el resultat de Pangea. Així, mentre que el Permià fou dominat pels sinàpsids, el Triàsic ho seria pels sauròpsids.

Hi ha principalment dos grups d'arcosaures; els Ornithodira, els quals van ésser insignificants durant el Triàsic mig però que van radiar al Triàsic superior (dinosauria i pterosauria; i els Crurotarsi, els quals eren el grup predominant en aquell temps, i hi incloïen un gran nombre de grups purament triàssics com els rauisuchia, els phytosauria i els hervívors aetosauria, així com els ancestres dels cocodrils.

Un nombre força gran d'aquests grups d'arcosaures, sobretot els grans crurotarsi, els quals són anomenats thecodonts' en llibres precladístics, s'extingiren fa 195 milions d'anys, durant l'extinció del Triàsic-Juràssic. Els supervivents, els dinosaures i pterosaures entre els Ornithodira, i els Sphenosuchia i Protosuchia i després els seus descendents cocodrils entre els Crurotarsi. Els dinosaures van dominar la terra i més tard dominarien el cel, els pterosaures el cel fins al cretaci i els cocodrils els rius i pantans i fins i tot van dominar els mars (Teleosauridae i Metriorhynchidae).

Tal és la supremacia dels arcosaures durant el Mesozoic que no hauria d'ésser anomenada l'edat dels rèptils, ans s'hauria de dir l'edat dels arcosaures.

La majoria d'aquests s'extingiren fa 65 milions d'anys. Els únics grups que van sobreviure i que encara avui hi són, són els dinosaures teròpodes (els ocells) i els cocodrilians, que inclouen els moderns cocodrils, aligàtors i gavials.

Tradicionalment els ocells han estat separats biològicament de la resta dels arcosaures. Recentment, amb el mètode cladistic, només grups monofilètics són vàlids, i els ocells són inclosos dins la divisió Archosauria.

Taxonomia[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Benton, M. J. (2004), Vertebrate Paleontology, 3ª ed. Blackwell Science Ltd
  • Carroll, R. L. (1988) Vertebrate Paleontology and Evolution, W. H. Freeman and Co. New York

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]