Andreu Molera i Duran

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndreu Molera i Duran

Retrat del Coronel Andreu Molera i Duran, defensor de la ciutat de Puigcerdà en el transcurs de la Tercera Guerra Carlina Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1813 Modifica el valor a Wikidata
Tona (Osona) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 juliol 1883 Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
Llívia (Baixa Cerdanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militargeneral de brigada Modifica el valor a Wikidata
ConflicteTercera Guerra Carlina Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsEusebi Molera i Bros Modifica el valor a Wikidata

Andreu Molera i Duran (Tona, Osona, 1813 - Llívia, La Cerdanya, 31 de juliol de 1883) fou un polític i militar català amb el grau de general de brigada.

Biografia[modifica]

Andreu Molera, dit “Andreuet de Tona”, fou governador militar de Puigcerdà durant el setge carlí de 1874, en el decurs de la Tercera guerra carlina.

Després de l'aixecament revolucionari conegut com "La Gloriosa", el 1868, fou nomenat diputat constituent i posteriorment tinent coronel i comandant militar del districte de Vic. En començar la Tercera guerra carlina i ja amb el grau de coronel, defensà, com a governador militar de Puigcerdà, la vila durant el setge carlí que patí l'any 1874. Ascendit a brigadier per la seva gloriosa defensa de Puigcerdà, es retirà del servei actiu i passà els estius a Puigcerdà i a Llívia.

El 1883 morí a Llívia de resultes d'una pulmonia i fou enterrat a Puigcerdà on la seva làpida resava: “Aquí yacen los restos mortales del que fué Exmo. Sr. Brigadier D. Andrés Molera. En vida defendió esta heróica villa y á su muerte vino á descansar entre aquellos que tanto amó. Nació el año 1813 Murió el 31 julio 1883.”

Va ser pare d’Emilia, Pere i Eusebi Molera i Bros, enginyer, urbanista i arquitecte català de gran èxit a la ciutat de San Francisco (EUA) de finals del segle xix i inicis del segle xx.

Bibliografia[modifica]

  • Sebastià Bosom i Isern; Martí Solé i Irla; Manuel Calvo. Carrers i places de Puigcerdà: una passejada per la seva història. Puigcerdà: l'Ajuntament, 1998
  • Boixader i Simon, Pere. Rastres de sang i de foc: la penúltima guerra civil al prepirineu català: 1872 - 1875. Impremta Boixader: La Pobla de Lillet, 2013
  • Mercadal i Fernández, Oriol. El Coronel tonenc Andreu Molera i Puigcerdà. Llibre de Tona. Tona. 2013 (2014), p. 34-38.
  • Molera i Solà, Pere. L'arquitecte català de San Francisco: Eusebi Molera i Bros. AUSA XXIV 163 (2009), 151-182.

Enllaços externs[modifica]