András Adorján (flautista)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el flautista. Si cerqueu el jugador d'escacs, vegeu «András Adorján».
Infotaula de personaAndrás Adorján
Biografia
Naixement26 setembre 1944 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Budapest (Hongria) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ResidènciaMúnic
NacionalitatHongria Hongria
FormacióUniversitat de Copenhaguen - odontologia (–1968) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióFlautista
OcupadorHochschule für Musik und Tanz Köln Modifica el valor a Wikidata
AlumnesAlexandra Grot (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
InstrumentFlauta Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJohanna Adorján Modifica el valor a Wikidata

Last fm: András+Adorján Musicbrainz: d2132dc4-ff19-469a-a866-122d7f06eda4 Discogs: 1370975 Allmusic: mn0000750361 Modifica el valor a Wikidata

András Adorján (Budapest, 26 de setembre de 1944), és un flautista hongarès, que resideix a Múnic des de 1974.

Després d'obtenir el títol en odontologia a Copenhague, va acabar els seus estudis musicals el 1968 amb Aurèle Nicolet i Jean-Pierre Rampal. Immediatament després va obtenir premis a concursos internacionals com ara Jacob-Gade-Preis, Copenhague 1968, Concurs Internacional de Flauta de Montreal 1968 i el Premi Grand Prix al Concurs Internacional de Flauta, París 1971.

La crítica l'ha mencionat com un dels flautistes més rellevants de la seva generació. Ha actuat com a solista amb les millors orquestres simfòniques del món, com ara les d'Estocolmo, Colònia, Baden-Baden o Múnic.

Hi ha compositors contemporanis que s'han inspirat en Adorján i han escrit música per a ell com Dieter Acker, Georges Barboteu, Gunnar Berg, Edison Denisov, Paul Engel, Jindrich Feld, Lars Graugård, Wilfried Hiller, Vagn Holmboe, Jan Koetsier, Noël Lee, Miklós Maros, Alfred Schnittke, Sven Erik Werner i Jörg Widmann.[cal citació]

Des de 1987 és professor de l'Escola Superior de Música de Colònia. És president de la Deutsche Gesellschaft für Flöte e. V. i va ser professor titular de flauta a la Musikhochschule München del 1996 al 2011.[1] Un dels seus estudiants va ser Jens Josef. La seva dona Marianne Henkel-Adorján ensenya com a professora honorària de flauta també a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Múnic.[2] La seva filla Johanna Adorján (nascuda el 1971) és periodista i escriptora.

Premis[modifica]

  • Jacob-Gade-Preis, Copenhague 1968
  • Premier Grand Prix al Concours International de Flûte, París 1971.

Referències[modifica]