Anells olímpics

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Anells olímpics.

Els anells olímpics (també anomenats cèrcols olímpics) són el principal símbol dels Jocs Olímpics. Es tracta de cinc cèrcols de colors, entrellaçats i disposats en dues files, tres a dalt i dos a baix.

La bandera olímpica està composta pel símbol dels anells olímpics sobre fons blanc A més hi ha dos símbols olímpics més que són: la Flama olímpica i el credo olímpic. La bandera està composta per cinc cèrcols o anells de colors entrellaçats sobre un fons blanc. En l'actualitat, els cinc cèrcols representen els cinc continents principals: Europa, Àsia, Àfrica, Oceania i Amèrica, respectivament. Els cinc colors representen la totalitat del món.

Història[modifica]

L'origen dels Anells Olímpics ve de l'any 1913 quan Pierre de Coubertin, a la Revue Olympique d'agost va informar que aquest seria el símbol utilitzat pel Congrés Olímpic de París.

Es van buscar aquests colors perquè eren els més presents a les banderes de tots els països, simbolitzant la internacionalitat de l'olimpisme. La teoria popular, però, va voler identificar cada anell amb un continent, essent:

  • Negre: Àfrica (pel color de pell de moltes ètnies)
  • Groc: Àsia (ídem)
  • Vermell: Amèrica (ídem)
  • Blau: Europa (símbol tradicional, relacionat amb el Mediterrani, també és el fons de la seva bandera)
  • Verd: Oceania (el continent més verge i natural)

Bandera olímpica[modifica]

La bandera olímpica està en proporció 2:3 i el seu ús està estrictament regulat pel Comitè Olímpic Internacional, igual que el dels anells.

La bandera olímpica s'hissa a totes les cerimònies d'obertura dels Jocs Olímpics, des dels Jocs Olímpics d'Anvers 1920 fins a l'actualitat.

Aquesta és la bandera amb què es du a terme la Cerimònia d'Anvers: l'alcalde de la ciutat organitzadora lliura al President del Comitè Olímpic Internacional, el qual se la lliura a l'alcalde de la ciutat organitzadora dels propers jocs.

Usos[modifica]

Els anells apareixen a:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anells olímpics