Anuari de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesAnuari de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici2010 Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
EditorFacultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
ISSN2014-0088

Lloc webraco.cat… Modifica el valor a Wikidata

L'Anuari de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura és una publicació que recull els articles de l'àmbit de les biblioteques, el llibre i la lectura a Catalunya, que està editat per l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura (OBLL), organisme adscrit a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.[1][2] Té un caràcter biennal i comença a publicar-se el 2010.[3]

La publicació de l'Anuari té com a objectiu recollir periòdicament l'estat de la qüestió i el balanç d’actuacions dutes a terme en els diversos àmbits de l’Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura, el qual es va crear el 14 de juliol de 2008 i està adscrit a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.[4] L'Anuari vol recollir l'evolució i els canvis recents més significatius a Catalunya en l'àmbit de les biblioteques, el llibre i la lectura. Els seus continguts van des de la història del llibre, les biblioteques i la lectura, passant pels llibres infantils i juvenils, la investigació, difusió i formació, l'àlbum i l'edició catalana, les biblioteques públiques i les biblioteques escolars a Catalunya, la promoció de la lectura a Catalunya, etc.[5]

El 2010 es publicava el primer volum.[6] Dos anys més tard, el 2012, apareixia el segon, centrat principalment en la lectura i l'edició en biblioteques, centres educatius i llibreries de Catalunya durant el 2010 i 2011.[7][8] El 2014, apareixia el tercer volum centrat en allò què s'ha fet a Catalunya al llarg del 2013 en relació, principalment, a la lectura i l'edició, especialment centrada en llibre infantil i juvenil, així com la promoció de l'hàbit lector en biblioteques, centres educatius i llibreries, a més d'analitzar estudis i investigacions en l'àmbit català i espanyol sobre aquests temes.[2]

Des de l'edició de 2014 l'Anuari de l’Observatori de biblioteques, llibres i lectura es publica per parts, la qual cosa implica que no cal esperar a finals d’any per conèixer el seu contingut, i es converteix en un número obert, conegut en el món anglosaxó com ASAP (as soon as publishable / as soon as possible).[9]

Referències[modifica]

  1. «Anuari de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura». RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert). [Consulta: 7 gener 2016].
  2. 2,0 2,1 «Anuari de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura 2014». Ministerio de Cultura. Observatorio de la Lectura y el Libro. Arxivat de l'original el 14 d’agost 2017. [Consulta: 9 gener 2016].
  3. «Anuari de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura». Dialnet. [Consulta: 7 gener 2016].
  4. Vinyes, Josep M. «Nueva edición del Anuari de l’Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura del año 2012». Actualidad Editorial. Observatorio de tendencias y noticias sobre edición. Arxivat de l'original el 12 d’agost 2014. [Consulta: 9 gener 2016].
  5. «Biblioteques públiques bibliografia bàsica: Revistes professionals Anuari de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura». Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni. Servei de Biblioteques, Juny 2015, pàg. 24. Arxivat de l'original el 2 de juliol 2015 [Consulta: 9 gener 2016]. Arxivat 2 de juliol 2015 a Wayback Machine.
  6. «Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura de la UB». GRETEL. Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona. Arxivat de l'original el 2 de setembre 2011. [Consulta: 9 gener 2016].
  7. «Anuari de l’Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura 2012». Observatorio de la Lectura y el Libro. Ministerio de Cultura, 11-03-2013 [Consulta: 9 gener 2016].
  8. «Participació del Gremi de Llibreters a l'Anuari de l’Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura». Gremi de Llibreters de Catalunya. [Consulta: 9 gener 2016].
  9. «Anuari de l’Observatori de biblioteques, llibres i lectura 2014». COBDC. Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. Arxivat de l'original el 2015-06-26. [Consulta: 9 gener 2016].

Enllaços externs[modifica]