Aplicació portàtil

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Una aplicació portàtil o programa portable és una aplicació que pot ésser utilitzada en un ordinador que posseeixi el sistema operatiu per al que ha estat programada sense necessitat d'instal·lació prèvia; això significa que no és necessària la instal·lació de “biblioteques” addicionals en el sistema pel seu funcionament. Es pot presentar com un únic arxiu a executar o una carpeta amb diversos arxius, dels quals es pot crear un accés directe per a facilitar l'execució.

Els programes portables o les adaptacions de programes fent-los portables s'han popularitzat sobretot perquè permeten la seva portabilitat en dispositius d'emmagatzematge portable com per exemple targetes de memòria i memòries USB ("pen drives"), o discs durs externs.

En la majoria dels casos, els programes portables es poden copiar d'un directori a un altre, inclús entre ordinadors diferents i segueixen mantenint la seva funcionalitat sense necessitat de cap instal·lació o configuració.

Hi ha adaptacions portables de programes amb drets d'autor que han estat realitzats sense el consentiment del seu programador o autor original. En alguns casos, en la mateixa adaptació s'hi ha incorporat sistemes que eludeixen les limitacions dels programes, fent-los plenament funcionals. Això sol constituir una infracció a la llicència d'ús del programa. Això no obstant, ja hi ha disponibles adaptacions portables de programes de lliure distribució. En molts d'aquests casos la llicència d'ús (especialment si és de codi lliure), ja permeten aquestes modificacions, inclús sense l'autorització de l'autor.

Tipus de programaris portàtils[modifica | modifica el codi]

Un exemple molt clar d'aquest tipus de programari són els anomenat LiveCD, son CD's o DVD's que contenen un sistema operatiu GNU/Linux i permeten treballar amb ell sense que faci falta canviar ni tocar res del que ja existeixi instal·lat en aquell ordinador.

Un altre exemple serien el CD's que contenen programes per a la reparació o manteniment d'un ordinador. Aquests solen tenir diferents aplicacions que permeten clonar disc, modificar particions, restaurar contrasenyes, comprovació del maquinari, etc...

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]