Apol·linar (militar)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaApol·linar
Activitat
Ocupaciómilitar, polític Modifica el valor a Wikidata

Apol·linar fou un militar i polític romà d'Orient, natural d'algun lloc indeterminat de la península itàlica, que havia format part de la cort del rei vàndal Hildelric però quan aquest fou desposseït pel seu germà Gelimer, juntament amb un bon nombre de romans del Regne Vàndal es passa a Justinià I, col·laborant en la Guerra Vandàlica empresa per l'Imperi Romà d'Orient on destacà pel seu valor, sobretot a la Batalla de Tricama.

Amb tota seguretat, a rel dels seus actes de valor, Belisari li encomanà la governació de les Illes Balears una vegada conquerides l'any 534. La historiografia també li ha atribuït el comandament de la conquesta, sense que això estigui explícitament consignat a les fonts, ni tampoc negat.

Fonts[modifica]

El que se sap d'Apol·linar prové d'una única cita de Procopi de Cesarea, contemporani de Justinià i narrador de les seves gestes bèl·liques, en concret a l'obra Bello Vandálico:

« Ad insulas vero quae prope oceani ingressum sitae funt, Ebusam, Maioricam & Minoricam ab accolis vocitatas, Apolliciarium misit, qui dudum adolesces ex Italia in Aphrica adnavigavit, in dignatione Ilderichi fuit, & ab eo donis plurimis ornatus: qui postquam eum a fratre captum rebus excidisse, uti supra narravi, animadvertit, ad Iustinianum Constantinopolim una cum caeteris Aphris qui Gizerichi res tractaverant, supplex venit. Missus deinde una cum classe inter alios contra Gilimere & Vandilos, vir fuit in hoc bello ómnium fortissimus, praesertim in pugna tricama rensi, cuius rei gratia Belisarius insulas has ei comisit. »
— Procopius, Bello Vandálico, II
Traducció
« A les illes situades prop de l'entrada de l'oceà, dites pels seus habitants Eivissa, Mallorca i Menorca, fou enviat Apol·linar, qui essent adolescent havia navegat d'Italia a Africa on Hildelric l'honorà amb molts dons i regals, però després que aquest fos capturat pel seu germà i desposseït de les seves coses, com abans s'ha narrat, amb una caterva d'africans dels que Genseric sotmeté, anà a Constantinoble a suplicar humilment a Justinià. Fou enviat, entre d'altres, en una flota a lluitar contra Gelimer i els vàndals, fou un home valerossíssim en tota aquesta guerra, sobretot a la Batalla de Tricama, gràcies a això Belisari li confià les illes. »

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]