Appenzell (ciutat)

Plantilla:Infotaula geografia políticaAppenzell
Imatge

Localització
Map
 47° 19′ 50″ N, 9° 24′ 31″ E / 47.3306°N,9.4086°E / 47.3306; 9.4086
Estat federatSuïssa
CantóAppenzell Inner-Rhoden
BezirkSchwende-Rüte (en) Tradueix
DistricteSchwende Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població5.750 (2014) Modifica el valor a Wikidata (341,04 hab./km²)
Geografia
Superfície16,86 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud778 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal9050 Modifica el valor a Wikidata
Lloc ISOS
IdentificadorISOS 0378

Lloc webappenzell.org Modifica el valor a Wikidata

Appenzell és un municipi i districte suís, capital del cantó d'Appenzell Inner-Rhoden.[1]

Geografia[modifica]

La comuna-districte d'Appenzell es troba a 780 msnm, als peus del massís del Säntis, la muntanya més alta de tota la cadena muntanyenca dels Alps Appenzell. Limita al nord amb la comuna de Schlatt-Haslen, al nord-est amb Gais (AR), a l'est amb Rüte, al sud amb Schwende i a l'oest amb Gonten.

El districte inclou les localitats de Kau, Mendle, Mettlen, Rinkenbach i Sammelplatz, així com la localitat d'Appenzell, la qual es troba distribuïda en els districtes d'Appenzell, Schwende i Rüte, encara que la major part es troba en el districte d'Appenzell.

Història[modifica]

L'any 1071 s'esmenta per primera vegada el poble sota el nom d'Abbacella. En 1223 s'esmenta com Abbatiscella, la qual cosa significa "la cel·la de l'abat".

Com que el poble està dividit en diversos districtes, ja al segle xvi es va formar la Feuerschaugemeinde (un tipus de mancomunitat) per unir els serveis públics, com els bombers, el subministrament d'aigua o l'electricitat, en una institució comuna.

Turisme[modifica]

Malgrat ser un lloc remot, el districte està ben comunicat per ferrocarril i per carretera des de Gossau i Sankt Gallen. És un centre turístic, gràcies a la conservació del patrimoni arquitectònic que li dona un aire pintoresc. A més a més, s'hi poden trobar tot tipus de souvenirs dels Alps. És un dels punts preferits per al començament d'excursions a la regió dels Grisons i del llac de Constança.

Referències[modifica]

  1. «www.appenzell.ch» (en alemany). [Consulta: 16 juny 2020].