Arbre del viatger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuArbre del viatger
Ravenala madagascariensis Modifica el valor a Wikidata

arbre Modifica el valor a Wikidata
Planta
Pol·linitzat perlèmur de collar Modifica el valor a Wikidata
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN137831330 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreZingiberales
FamíliaStrelitziaceae
GènereRavenala
EspècieRavenala madagascariensis Modifica el valor a Wikidata
Sonn., 1782

L'arbre del viatger (Ravenala madagascariensis)[1] és una espècie de la família de les strelitziàcies que es troba a Madagascar. Deu el nom al fet que els viatgers assedegats podien trobar aigua acumulada en moltes parts de la planta, tals com les bràctees de les flors i la base de les fulles, cadascuna de les quals pot emmagatzemar un quart de litre d'aigua. És l'única espècie del gènere monotípic Ravenala, encara que se n'han distingit quatre formes diferents.[2][3]

Hàbitat[modifica]

És una planta endèmica de Madagascar. És un emblema d'aquest país, estilitzada sobre els avions de la companyia aèria nacional i en el seu escut nacional. També és present a l'Illa de la Reunió i a l'Illa Maurici, on va ser importada com planta ornamental, però que s'ha silvestrat i és considerada avui dia com planta invasora.

Morfologia[modifica]

Encara que pel seu aspecte ho sembli, no és una veritable palmera. Sembla una barreja de bananer i palmera. Planta herbàcia, desenvolupa un tija a causa de les beines foliars endurides. Amb un tronc d'una desena de metres d'altura i fulles de llargs pecíols d'un verd intens que recorden a les fulles dels bananes. Les grans i nombroses flors color blanc crema són hermafrodites, asimètriques, pol·linitzades per lemúrids, en grups cinciniformes protegits primàriament per grans bràctees, diverses inflorescències laterals llargament peduncles. El periant de 3+3 tèpals, els externs iguals i lliures, els interns desiguals soldats, un de majors dimensions i plegat en forma de fletxa envoltant a l'estil. L'androceu amb 5 o 6 estams. El gineceu de 3 carpels soldats, ovari ínfer, trilocular, nombrosos primordis seminals. El fruit de color marró és una càpsula valvicida amb 3 valves que conté unes llavors de color blau.

Referències[modifica]

  1. «Ravenala madagascariensis». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 22 febrer 2024].
  2. «Les formes sympatriques et allopatriques du genre Ravenala dans les forêts et les milieux ouverts de l'est de Madagascar». Revue d'Ecologie, Terre et Vie, vol. 54, 1999, pàg. 201–223.
  3. P. Blanc. «Strelitziaceae: The variants of Ravenala in natural and anthropogenic habitats». A: The Natural History of Madagascar. The University of Chicago Press, Chicago & London., 2003, p. 472–476. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arbre del viatger